17.4 C
De Bilt

Skatepark Vathorst in Amersfoort krijgt een modern en duurzaam ontwerp

Het skatepark aan de Caraïben in Vathorst krijgt een totale metamorfose. In het ontwerp krijgen skateboarders, inliners, steppers en bmx-ers van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus alle ruimte in een mooie groene omgeving met bomen. Ook is voor extra schaduw een deel overkapt en kunnen kunstenaars hun street art maken op de permanente graffittiwand. Het ontwerp is gemaakt door Nine Yards in nauwe samenwerking met de Skate Stichting Amersfoort en een afvaardiging van gebruikers.

Met het nieuwe plan gaat een grote wens van de Skate Stichting Amersfoort in vervulling. Tim Koster van Skate Stichting Amersfoort: “Amersfoort wordt zo echt een stad die skaters omarmt met een unieke betonnen skatepark, geaccentueerd met legendarische keien.”

Aantrekkingskracht

Wethouder Johnas Van Lammeren: “Skaten is een van de snelst groeiende sporten en inmiddels ook olympisch; ook in Amersfoort heeft skaten een enorme community. Met kinderen, jongeren en ook veel volwassenen. Skaters reizen heel Nederland door om elkaars skateparken te bezoeken. Het skatepark in Amersfoort voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd. Met gebruikers en experts is er nu een geweldig ontwerp neergelegd. De Amersfoortse skaters hebben straks een plek om trots op te zijn. Een veiliger en mooier parcours.

Beter bruikbaar, voor een veel bredere groep. En ook een fijne en groenere plek voor mensen die niet actief aan het skaten zijn maar bijvoorbeeld willen kijken. In zijn soort gaat deze tot de grootste van Europa horen. Een spectaculaire bestemming die uitnodigt om te sporten in onze gezonde stad!”

Huidige situatie
Huidige situatie – Foto: gemeente Amersfoort

Skate Stichting Amersfoort en denktank ontwierpen mee

In het najaar van 2021 zijn bij gebruikers hun ervaringen opgehaald. Welke toestellen zijn populair en welke niet? Hoe gaat het als het druk is? Is er voldoende aanbod voor alle disciplines, leeftijden en vaardigheidsniveaus? Hoe kan het park verbeterd worden? Daaruit bleek al dat de huidige stalen toestellen veel onderhoud vragen, enkele toestellen te moeilijk zijn en ook schaduw, ruimte om te zitten en afvalbakken gemist worden. Er werd een denktank opgericht met een afvaardiging van gebruikers van alle disciplines. Nine Yards ging aan de slag met de opgehaalde ervaringen en wensen en stemde gedurende het ontwerpproces regelmatig af met de Skate Stichting Amersfoort en de denktank. Het moderne en duurzame ontwerp als resultaat.

Uitgebreid renovatiebudget maakt vernieuwing van het park mogelijk

Aanvankelijk was er een budget van €250.000,- beschikbaar voor een renovatie. Om bij de renovatie ook te kunnen verduurzamen stelde de gemeenteraad in november 2021,  €350.000,-  extra beschikbaar. Met nog €250.000,- uit onderhoudsbudget is nu de hele vernieuwing mogelijk en is het park in de toekomst ook beter te onderhouden met lagere beheerkosten.

Aanleg

Nine Yards is naast de ontwerper ook de partij die het park aanlegt. Nu het plan klaar is, start medio september de aanleg. Naar verwachting kan het skatepark eind 2023 weer worden gebruikt.

Meer informatie

Het plan is in te zien op www.amersfoort.nl/skatepark.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio