13.6 C
De Bilt

Soest is een kunstwerk rijker

Nieuw kunstwerk in Soest. De Portaal draagt bij-week was in Smitsveen (Soest) een groot succes. Vele buurtkinderen, bewoners en tientallen medewerkers van Portaal hebben de kwast ter hand genomen en een saaie grijze muur omgetoverd tot een muur met een prachtige muurschildering. Het resultaat mag er zijn: een kleurrijke draak die de omgeving bij de speeltuin aan de Smitsweg een vrolijk aangezicht geeft. Dat maakt het wonen en spelen in Smitsveen net weer iets leuker. Het kunstwerk is ontworpen door kunstenares en wijkbewoonster Ilse Blommenstein van Atelierlint in Soest. Als bewoners de muurschildering willen uitbreiden dan staan Portaal en de kunstenares daar open voor.

Bijdragen aan goed samenleven

Als Portaal willen wij bijdragen aan wijken en buurten waar mensen zich thuis voelen en naar elkaar omkijken. De leefbaarheid in veel wijken staat onder druk. Wij willen als Portaal inclusieve buurten creëren waar mensen met uiteenlopende achtergronden zich met elkaar en hun buurt verbonden voelen. Een manier om het niet alleen bij mooie woorden te laten en er concreet invulling aan te geven, is de zogenoemde Portaal Draagt bij-week. Deze week viond dit jaar voor de derde keer plaats in de regio’s waar Portaal actief is, te weten Amersfoort/Soest, Arnhem, Leiden, Nijmegen en Utrecht. In elke regio werden evenementen georganiseerd waar medewerkers en bewoners met elkaar aan de slag zijn gegaan.

Resultaat Soest. Foto: ©Portaal

Zo hebben we in Amersfoort met de bewoners een gemeenschappelijke binnentuin zomerklaar gemaakt en zomerbloeiers uitgedeeld aan de senioren; in Soest hebben we een saaie muur opgevrolijkt met een een kunstwerk onder een flatgebouw; in Leiden en Nijmegen hebben een ontmoetingstuin en -ruimte opnieuw ingericht en in Utrecht hebben we een centrale bergingsgang opgefleurd met een kersenbloesemschildering. Allemaal activiteiten om leefruimten en elkaar ontmoeten nóg aangenamer te maken.

Bijdragen aan goed samenleven begint immers met elkaar ontmoeten, elkaar leren kennen en open staan voor elkaar. Dat geldt voor Portaalmedewerkers onderling, maar ook voor onze bewoners. We maken ons sterk ervoor dat bewoners naar elkaar omkijken en verantwoordelijkheid nemen voor hun buurt of wijk. De Portaal draagt bij-week kan hiertoe een zetje zijn. We geloven erin dat het werkt: mensen verenigen die hun steentje bij willen dragen en iedereen een plek bieden om te fijn te wonen.

Buurtkinderen en bewoners schilderden vrolijk mee

Ook in Soest zijn we dus aan de slag. Vanuit Portaal hebben de vakmannen meegedaan en medewerkers van kantoor. En ook een paar bewoners hebben de kwast in de hand genomen, met als klap op de vuurpijl tientallen buurtkinderen. Woensdagmiddag was het een ware stormloop. Er was veel enthousiasme om mee te helpen en samen bij te dragen. De buurtkinderen vervolmaakten het kunstwerk met bloemetjes, grassprietjes en nog meer kleur. Het was een ware happening. Op donderdagmiddag werd de Portaal Draagt Bij-week in Soest afgesloten met een hapje en drankje. Onder het genot van een frietje werd het kunstwerk bewonderd.

Een tevreden bewoner: ”Het is echt mooi geworden. Ik heb de muur zien veranderen van grijs naar een en al vrolijkheid. Leuk dat dit zo opgepakt is door iedereen.” Ook initiatiefneemster Leida van Duijn van Portaal is tevreden: ”Het is altijd toch weer veel werk om te organiseren, maar hoe mooi is het dat we dit met elkaar voor elkaar hebben gekregen. Het mes snijdt aan veel kanten: leuk voor de buurt, leuk voor de kinderen in de wijk én leuk voor de medewerkers van Portaal die normaal achter hun bureau aan het werk zijn. Kortom: een win-win.”

Mochten er ideeën uit de wijk komen om de schildering uit te breiden, dan denkt Portaal graag mee. Van Duijn: ideeën zijn welkom. Dit is een eerste aanzet; als dit leidt tot een buurtactiviteit en meer cohesie, dan willen we daar graag over meedenken. Uiteindelijk gaat het ons om ontmoeting en fijn wonen.” 

Het kunstwerk is te bewonderen onder het flatgebouw aan de Smitsweg 31-49.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio