20.7 C
De Bilt

Soest kijkt naar recreatiepark voor tijdelijke huisvesting statushouders en Oekraïense vluchtelingen

De gemeente Soest kijkt naar recreatiepark Albertsdorp in Soesterberg als tijdelijke oplossing voor het huisvesten van statushouders en Oekraïense vluchtelingen voor een periode van 18 maanden. De gemeente is op zoek naar woonruimte voor Oekraïense vluchtelingen omdat andere tijdelijke oplossingen binnenkort aflopen. Er is spanning op de woningmarkt en dus wordt het ook steeds lastiger om woonruimte te vinden voor statushouders.

Het college vraagt daarom toestemming aan de provincie Utrecht om het recreatiepark in Soesterberg tijdelijk te mogen gebruiken. De gemeente kan niet alle mensen op het Albertsdorp huisvesten en zoekt dus ondertussen ook verder naar andere oplossingen in het dorp Soest.

Pilotlocatie

Het Albertsdorp is één van de deelnemende pilotlocaties van een verkenning van de provincie Utrecht naar de vitaliteit van vakantieparken. Daarbij wordt gekeken of een vakantiepark een andere bestemming kan krijgen of nieuw leven wordt ingeblazen. De provincie heeft over de pilotlocaties nog geen besluit genomen, maar een andere bestemming van het park Albertsdorp lijkt voor de hand te liggen. Albertsdorp lijkt – in tegenstelling tot andere vakantieparken – niet levensvatbaar als recreatiepark. Het park staat nu leeg.

Om het recreatiepark voor de opvang te kunnen gebruiken is een tijdelijke omgevingsvergunning van de gemeente Soest nodig. Deze kan alleen worden verleend als de provincie Utrecht wil afwijken van de provinciale omgevingsverordening. De gemeente Soest kan dan voor een periode van 18 maanden afwijken van het bestemmingsplan.

Nog geen oplossing voor de komende jaren

Ongeveer 150 vluchtelingen uit Oekraïne hebben in de gemeente Soest nu allerlei tijdelijke onderkomens, bijvoorbeeld in woningen van ’s Heeren Loo, in sloopwoningen en bij particulieren. Gezien de recente ontwikkelingen is een veilige terugkeer naar Oekraïne voor veel vluchtelingen voorlopig echt nog niet aan de orde. De Oekraïense vluchtelingen verblijven dus langer in de gemeente Soest dan eerder werd gedacht.

Goede huisvesting en meedoen in de maatschappij is niet alleen belangrijk voor de vluchtelingen zelf maar ook voor de gastgezinnen die nu al veel langer dan verwacht vluchtelingen bij hen thuis opvangen. De gemeente heeft nog geen lange termijn oplossing voor de huisvesting van deze mensen, dus een oplossing voor de komende jaren.

Albertsdorp als tussenoplossing voor 18 maanden

Daarom heeft het college onlangs ingestemd met een tussenoplossing, namelijk het organiseren van huisvesting voor een periode van 18 maanden. De gemeente heeft voor deze mensen al gezondheidszorg, onderwijs, re-integratie, werk, dagbesteding, welzijn, sport en bewegen geregeld en het is belangrijk dat dit allemaal blijft doorgaan.

Recreatiepark Ook geschikt voor statushouders

Het college van Soest denkt dat recreatiepark Albertsdorp in Soesterberg geschikt is als tussenoplossing. Samen met de eigenaar, de veiligheidsregio Utrecht en de provincie Utrecht wordt bekeken hoe het park klaar kan worden gemaakt voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Als de plannen doorgaan kan recreatiepark Albertsdorp bovendien ook worden gebruikt voor de gemeentelijke taakstelling voor het huisvesten van statushouders.

Planning

Alle omwonenden van het recreatiepark en andere belanghebbenden zijn geïnformeerd over het collegebesluit. Zij worden de komende tijd op de hoogte gehouden over de ontwikkelingen. Als de provincie Utrecht toestemming geeft voor tijdelijk gebruik van het recreatiepark, kunnen de eerste mensen naar verwachting in het eerste kwartaal van 2023 de sleutel van hun tijdelijke woonruimte krijgen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio