11.1 C
De Bilt

Stook geen hout binnen als Stookwijzer code rood en oranje aangeeft in Amersfoort

Binnenshuis hout stoken mag vanaf 1 oktober niet meer altijd in Amersfoort. Als de Stookwijzer code rood of oranje aangeeft dan moet de haard gedoofd blijven. Bij code geel mag er nog wel hout worden gestookt. Na de zomervakantie start Gemeente Amersfoort een campagne om dit besluit breed bekend te maken in de stad.

Bij het stoken van hout komen fijnstof en andere ongezonde stoffen vrij, die je niet ziet, maar wel inademt. Code oranje en rood van de Stookwijzer geven aan wanneer houtstook zorgt voor extra gevaar voor de gezondheid en overlast, ook voor de natuur en het milieu. In de beleidsregel ‘zorgplicht bij houtstook’ wordt toegelicht dat het binnenshuis stoken van hout bij code oranje en rood volgens de Stookwijzer kan leiden tot ernstige hinder, overlast of gezondheidsschade.

Deze beleidsregel gaat in per 1 oktober 2024. Vanaf dat moment kan het stoken van hout op momenten dat het niet mag, bij code oranje of rood, worden gehandhaafd. Daarom adviseert de Gemeente Amersfoort om geen houtkachel aan te schaffen ter vervanging van de centrale verwarming.

Koop geen kachel

Na de zomervakantie, met het stookseizoen in zicht, start de gemeente de  campagne ‘Hé buur, even geen vuur’ om inwoners bekend te maken met de Stookwijzer en de nieuwe regels. Wethouder Johnas van Lammeren (duurzame leefomgeving) “Veel inwoners dringen er op aan en een meerderheid van de gemeenteraad heeft zich er al over uitgesproken; Amersfoort is toe aan een meer ingrijpende maatregel om houtrookoverlast tegen te gaan.

Voor wie nog overweegt om een houtkachel te kopen: doe het niet. Houtstook heeft veel nadelen voor de gezondheid: het is niet goed voor jezelf, maar ook niet voor je buren. Met deze maatregelen spreken we iedereen aan om rekening te houden met elkaar. Laten we iedereen een prettige leefruimte gunnen, op zijn minst door op de momenten dat het niet kan de kachel niet op te stoken.”

Stookwijzer

De Stookwijzer en de uitleg over code oranje en rood staat op www.atlasleefomgeving.nl/stookwijzer

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio