11 C
De Bilt

Subsidie voor aanleg groene daken

Vanaf 1 maart kunnen Amersfoortse inwoners en bedrijven subsidie aanvragen voor de aanleg van groene daken. De regeling bestaat sinds enkele jaren maar is dit jaar uitgebreider. Naast particuliere woningeigenaren kunnen ook huurders, ondernemers en woningcorporaties van de regeling gebruik maken.

Voor de aanleg van een groen dak op woningen is de subsidiepot tot en met 2026 elk jaar € 100.000.  Ook eigenaren en huurders van bedrijfspanden en maatschappelijk vastgoed kunnen dit jaar subsidie aanvragen als zij het dak van hun pand(en) willen vergroenen. Voor deze panden is tot en met 2026 in totaal € 600.000,- beschikbaar. Vergroende daken dragen bij aan het tegengaan van de gevolgen van klimaatverandering. Het subsidiebedrag per m2 varieert van € 20 tot € 40 en is hoger naarmate de meerwaarde voor het klimaat groter is.

Wethouder Johnas van Lammeren: “Een groen dak biedt op hete dagen verkoeling en vangt op natte dagen het water op, wat helpt tegen overlast door hevige regenbuien. Ook dragen groene daken bij aan de  biodiversiteit! Veel Amersfoorters weten de regeling jaarlijks te vinden en zo groeit het aantal groene daken in de stad. Daarom is de regeling er nu ook voor bedrijven en woningcoorporaties. Want elk dak is een groene kans en elke vierkante meter telt.”

Minimaal 6m2

Bij alle aanvragen gevallen moet minimaal 6 mdak vergroend worden om voor subsidie in aanmerking te komen.  Het maximale subsidiebedrag per aanvraag is € 20.000. Huurders moeten toestemming hebben van de eigenaar van het pand, voor zij een aanvraag indienen. In alle gevallen is het raadzaam dat de aanvrager eerst advies inwint of de dakconstructie het gewicht van het groene dak kan dragen. Alleen het materiaal voor het dak wordt vergoed. Geen adviseurs- of aanlegkosten. Meer informatie over de voorwaarden en het aanvragen van de subsidie is te vinden op www.amersfoort.nl/subsidiegroendak.

Afhandeling subsidieaanvragen

Voor zowel de aanvragen voor woningen als bedrijfspanden geldt dat de aanvragen op volgorde van binnenkomst worden beoordeeld. Binnen uiterlijk 3 maanden weet de aanvrager of deze in aanmerking komt voor subsidie en welk bedrag dat is. Voor de aanleg van het groene dak en de gereedmelding heeft de aanvrager dan 7 maanden de tijd. Na een toets op de aangeleverde bewijsstukken, krijgt de aanvrager het toegekende bedrag uitgekeerd.

De voordelen van een groen dak

Met de subsidieregeling wil de gemeente de stad verder vergroenen. Gebruik maken van de beschikbare daken kan daaraan een grote bijdrage leveren. Deze vergroening draagt zo bij aan het aanpassen aan  de gevolgen van klimaatverandering. Een groen dak biedt in hete zomers meer verkoeling en vangt bij hoosbuien water op. Zonnepanelen op een groen dak leveren een hoger rendement en de beplanting is goed voor insecten.

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio