23.3 C
De Bilt
maandag, 15 augustus 2022

Varkensmarkt wordt het nieuwe ontmoetingsplein van Amersfoort

De herinrichting van de Varkensmarkt in Amersfoort gaat de volgende ontwerpfase in. Het idee van een ontmoetingsplein wordt uitgewerkt in een voorlopig ontwerp dat begin 2022 gereed is. Daarmee komt de gemeente tegemoet aan de wensen en ideeën van een meerderheidsstem uit de stad. De Varkensmarkt wordt uitnodigend, groen en aangenaam. Een nieuwe plek om op een bankje te zitten, anderen te zien of een terrasje te pakken.

Ontmoeting centraal

De Varkensmarkt is nu een rommelig en onoverzichtelijk plein. Het plein wordt voor verschillende doeleinden gebruikt en er staan veel fietsen, enkele terrassen, diverse kramen en uitstallingen. Belangrijk bij de herinrichting is dat het plein veilig en toegankelijk is voor iedereen. Er is gedacht aan looproutes voor slechtzienden en gelijke vloeren voor mensen in een rolstoel.

Open uitstraling

Het plein krijgt een open uitstraling dat uitnodigt om er even te gaan zitten op een van de nieuwe banken. Ook is er aandacht voor groen op het plein. Om het echt een fijn ontmoetingsplein te maken, parkeren inwoners hun fiets straks aan de randen van het plein op de Zuidsingel, Krankeledenplantsoen of in een van de nabij gelegen fietsenstallingen. Ook worden de ondergrondse afvalcontainers verplaatst naar de Utrechtsestraat waardoor er meer ruimte is op het plein. 

Ideeën vanuit de stad

Vorig jaar deelden omwonenden en ondernemers rond het plein met de gemeente hun wensen (visie) om het plein te veranderen. Deze visie was de basis voor het ontwerp en  participatietraject. Dit resulteerde in meerdere ontwerpvarianten voor het plein. Afgelopen jaar konden tijdens drie digitale bijeenkomsten betrokken inwoners, ondernemers en belangroepen hierop reageren om meer richting te geven aan het voorlopige ontwerp.

Visie stadshart

Het opnieuw inrichten van de Varkensmarkt draagt bij aan een leefbare en prettige binnenstad. Dit is beschreven in de visie Stadshart. Aan deze vernieuwing werkt de gemeente Amersfoort samen met ondernemers en inwoners. Daarbij koesteren we het historische karakter van de stad. Zo zorgt Amersfoort ervoor dat iedereen zich welkom voelt in de binnenstad, hier prettig kan verblijven en anderen kan ontmoeten. Een plek die voor iedereen wat te bieden heeft.

Vervolg

Het voorlopig ontwerp voor de herinrichting van de Varkensmarkt wordt begin 2022 aan de stad gepresenteerd. Een impressie van eerdere concept ontwerpen zijn te vinden op www.amersfoort.nl/varkensmarkt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio