8 C
De Bilt

Waarschuwing voor gladheid door natheid en vorstin gemeente Amersfoort

De gemeente Amersfoort waarschuwt inwoners voor flinke gladheid als ze dit weekend het huis uit gaan. Door de aanhoudend hoge grondwaterstand en veel regen is de stad zeer nat. Vanaf zaterdagavond, zondagochtend is vorst voorspeld. Dit kan voor extreme gladheid zorgen, met name op stoepen en fietspaden. De gemeente strooit als het gaat vriezen de gebruikelijke doorgaande routes.

Belangrijk is dat inwoners goed overwegen of het veilig is om op pad te gaan.Grote plassen water die nu op veel plekken in de stad te zien zijn kunnen bevriezen en verraderlijk glad zijn. Aanvullend strooien heeft bijna geen zin bij deze omstandigheden. Bij sneeuw en vorst komen de gemeente en ROVA altijd in actie op de hoofdautoroutes en hoofdfietsroutes om gladheid te bestrijden. Vaak wordt al vroeg (preventief) gestrooid, om te voorkomen dat het daar glad wordt. Bij drijfnatte wegdekken heeft dit echter (veel) minder effect.

ROVA en gemeente Amersfoort bestrijden gladheid

ROVA kijkt momenteel waar water op het fietspad staat en haalt dit waar mogelijk is weg, al wordt dit belemmerd door regen. Ook inspecteert ze kolken en maakt deze zo nodig leeg. Strooien op een nat fietspad heeft nauwelijks effect.

ROVA en gemeente houden continu de temperatuur van de lucht, de wegdektemperatuur en de hoeveelheid neerslag in de gaten. Hiermee wordt het juiste moment gekozen om te strooien. De verwachting is dat dit in de loop van het weekend, mogelijk zondagochtend zal zijn.

Het grootste risico op gladheid is op stoepen en fietspaden, ook als die in de strooiroute zitten. Ook fietstunnels kunnen zeer glad zijn.

Zoutkisten

Bij een aantal bruggen en hellingen staan zoutkisten. Met het zout uit deze kisten kunnen inwoners zelf strooien als zij dit nodig vinden. Een handje zout per vierkante meter is voldoende. Zo bestrijden we samen de gladheid. Let bij het strooien van zout wel op: niet teveel gebruiken en niet al te dicht bij bomen te strooien. Zout kan boomwortels beschadigen.

Hoofdroutes

Het strooien gebeurt eerst op de belangrijkste auto- en fietsroutes in de gemeente. Daarna zijn de OV-stations en straten voor scholen aan de beurt. Bij grote overlast kan het gebeuren dat de strooiwagens terug moeten naar de hoofdroutes. Dit om deze opnieuw te strooien. De hoofdroutes gaan altijd voor. Alle routes waar wordt gestrooid staan aangegeven op de strooikaart op de website Amersfoort in Beeld (https://www.amersfoort-in-beeld.nl/#gladheid).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio