16.8 C
De Bilt
zaterdag, 25 mei 2024

Woningbouw op hoeken Stadsring – Utrechtseweg weer stap verder

Het college van burgemeester en wethouders legt de gemeenteraad een plan voor ruim 200 woningen langs de Stadsring voor. De appartementen moeten in twee gebouwen op beide hoeken van de Stadsring met de Utrechtseweg komen. Het gaat om de voormalige SNS-locatie (Utrechtseweg 1) en de parkeerplaats naast Utrechtseweg 6 (Utrechtseweg 2-4, waar vroeger Hotel de Witte stond).

Beide gebouwen moeten ruimte bieden aan senioren, starters en kleine gezinnen, in woningen van verschillende grootten en prijsklassen. Het plan levert daarmee een belangrijke bijdrage aan de Amersfoortse woningbouwopgave. Op de begane grond is ruimte voor commerciële functies. Dat zorgt voor extra levendigheid. Zo draagt de plek ook bij aan een aantrekkelijke route tussen station en binnenstad.

Stadsring-Utrechtseweg

Wethouder Astrid Janssen (Ruimtelijke Ordening): “Deze locatie langs de Stadsring is belangrijk voor het stadsgezicht van Amersfoort. Het voorstel dat we de raad voorleggen gaat daarom niet alleen over het bouwen van woningen, we besteden ook veel aandacht aan de omgeving. Het plan maakt het bijvoorbeeld mogelijk om de Utrechtseweg recht te trekken bij de aansluiting op de Stadsring. Daarmee kan de weg worden hersteld zoals hij vroeger liep. De combinatie van de twee beeldbepalende plekken waar de gebouwen komen en de mogelijkheden die de ontwikkeling biedt voor de openbare ruimte, maken dit ambitieuze plan zo bijzonder.”

Verbinding binnenstad en station

De herontwikkeling van deze prominente plek in de stad versterkt de verbinding tussen de binnenstad en het stationsgebied. De plannen zijn meerdere keren gepresenteerd aan en besproken met omwonenden en belanghebbenden. De meeste betrokkenen kunnen zich vinden in het ontwikkelen van woningen op deze locaties, gezien de grote vraag naar woningen. De meningen over de voorgestelde bouwhoogtes lopen uiteen. Op de SNS-locatie is het plan om een gebouw van tien bouwlagen neer te zetten en op Utrechtseweg 2-4 een gebouw van zestien bouwlagen.

Betaalbare woningen

Het plan van initiatiefnemer Foortzicht dat aan de gemeenteraad wordt voorgelegd, beschrijft de ambities op het gebied van duurzaamheid, verkeer en parkeren, en welke woningtypen worden gebouwd. In de panden komen onder meer sociale huurwoningen en koopwoningen met een prijs onder de grens voor nationale hypotheekgarantie (NHG). Aan die laatste categorie is veel behoefte, terwijl daar nu relatief weinig voor wordt gebouwd.

Als de gemeenteraad instemt met de plannen kan de initiatiefnemer verder met het ontwerpen van de gebouwen en de buitenruimte. De gemeente start dan de procedures voor het wijzigen van het bestemmingsplan.

Meer informatie over de plannen staat op https://zonnehof-amersfoort.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio