18 C
De Bilt

Zwerfafvalbrigade: een nieuwe aanpak van zwerfafval ook in Nijkerk

Nijkerk – In samenwerking met de gemeente Nijkerk organiseert Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) een informatieavond in Nijkerk over een nieuwe aanpak van zwerfafval. De informatieavond vindt plaats op donderdag 29 maart a.s. in vergader- en congrescentrum De Schakel, Oranjelaan 10 in Nijkerk. De avond start om 19.30 uur met een kopje koffie of thee. Iedereen is welkom.  Een van de onderwerpen is de zwerfafvalbrigade. 

Schone omgeving

Zonder zwerfafval is het landschap nog veel mooier en dan kunnen we er allemaal echt van genieten. De nieuwe aanpak voor het opruimen van zwerfafval houdt in dat buurtgenoten een Zwerfafvalbrigade oprichten. Samen met buurtbewoners regelmatig zwerfafval opruimen geeft voldoening en is nog gezellig ook. Bovendien bereik je samen meer. Het resultaat is dan ook al snel zichtbaar: een schone omgeving! De gemeente is enthousiast over het concept van Zwerfafvalbrigades en gaat er vanuit dat Zwerfafvalbrigades een waardevolle aanvulling kunnen zijn op reeds bestaande initiatieven om zwerfafval aan te pakken. In februari heeft SLG al een informatieavond in Hoevelaken georganiseerd.

Zwaan-kleef-aan

Het nieuwe concept van zelfredzame Zwerfafvalbrigades wordt uitgebreid toegelicht, dé oplossing voor een schoner landschap. Het kost relatief weinig tijd en het levert veel op. In Hoevelaken is inmiddels een groep inwoners bezig met de eerste opruimacties. Bijna iedereen die tijdens de avond aanwezig was, doet mee. Door anderen in hun omgeving te enthousiasmeren en door herkenbare hesjes met ‘Zwerfafvalbrigade’ sluiten steeds meer mensen zich aan en ontstaat een zwaan-kleef-aan effect.

Aandacht voor streekeigen landschap

Stichting Landschapsbeheer Gelderland zet zich in voor een vitaal, beleefbaar en herkenbaar streekeigen landschap. SLG heeft geen eigen terreinen en werkt altijd samen met anderen, zowel organisaties als burgers. Het aantal aangesloten vrijwilligersgroepen in Gelderland is op dit moment 302, met in totaal meer dan 8600 vrijwilligers.

Zwerfafvalbrigades ook in andere gemeentes

In Kilder (gemeente Montferland) is in januari vorig jaar de eerste Zwerfafvalbrigade met succes van start gegaan. Ook in de gemeenten Heerde, Ede, Doetinchem, Renkum en Hattem hebben bewoners inmiddels de handen uit de mouwen gestoken. Binnenkort gebeurt dat in nog meer gemeentes. Kijk voor een overzicht van alle Zwerfafvalbrigades opwww.landschapsbeheergelderland.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio