15.1 C
De Bilt

192 tijdelijke flexwoningen op braakliggende terrein langs Noorderveenweg in Assendelft

Zaanstad wil 192 tijdelijke flexwoningen gaan plaatsen op een deel van het braakliggende terrein ter hoogte van de kruising Parkrijklaan/Noorderveenweg in Assendelft. Een deel van dit terrein is bedoeld voor nieuwe woningen uit het nieuwbouwproject De Overhoeken. Op het deel waar vooralsnog geen nieuwe woningen gebouwd gaan worden, is ruimte voor ten minste 192 zogenoemde flexwoningen. Dit zijn kleine kant-en-klare (container)woningen die makkelijk en snel te plaatsen zijn. De woningen zijn in eerste instantie bedoeld voor vluchtelingen uit Oekraïne, maar ook voor starters en spoedzoekers .

Bouwen in Zaanstad

“De woningnood in Zaanstad is en blijft hoog de komende jaren”, laten burgemeester Jan Hamming en wethouder wonen, Harrie van der Laan, weten. “Daarom wordt er volop gebouwd in Zaanstad. Ook wij willen dat mensen in een huis kunnen wonen dat bij ze past. Maar bouwen kost tijd en dus blijft het voorlopig lastig om snel aan een woning te komen. Met name voor de groep die met spoed een woning nodig heeft, zoals alleenstaanden na een scheiding, jongeren en asielzoekers met een verblijfsvergunning.

Daarnaast is het nog steeds oorlog in Oekraïne. Vrede lijkt nog heel ver weg en nog steeds zijn mensen op de vlucht. Ook voor deze groep zijn woningen nodig waar zij voor een langere tijd kunnen wonen. Wij denken dat we met deze flexwoningen op deze plek meerdere groepen tegelijk op kortere termijn kunnen helpen”.

Tijdelijke flexwoningen voor vluchtelingen uit Oekraïne en spoedzoekers uit Zaanstad

De eerste 100 flexwoningen zijn in eerste instantie bedoeld voor vluchtelingen uit Oekraïne. Zodra de situatie in Oekraïne verbetert wil deze units dan gebruiken voor spoedzoekers, starters en statushouders. Daarnaast is op het terrein ruimte om nog eens ten minste 92 tijdelijke woningen te plaatsen. We zijn in gesprek met Zaanse corporaties om deze woningen beschikbaar te stellen voor spoedzoekers, starters en statushouders in Zaanstad.

Deze plek is goed bereikbaar en tijdelijke woningen zijn eenvoudig en snel te plaatsen

Zaanstad heeft voor deze plek gekozen omdat vanaf hier voorzieningen, zoals winkels en zorg, goed bereikbaar zijn. Daarnaast is deze plek geschikt omdat hier redelijk eenvoudig en snel de tijdelijke woningen geplaatst kunnen worden. Er zijn voor deze locatie namelijk al verschillende onderzoeken uitgevoerd op het gebied van onder andere geluid en flora- en fauna in verband met het nieuwbouwproject De Overhoeken.

Bewoners tijdelijke woningen in eerste helft 2023 verwacht

Om de tijdelijke woningen te kunnen plaatsen moet nog een aantal zaken gebeuren. Zoals het aanvragen van een aanlegvergunning en een omgevingsvergunning. Ook moet het terrein geschikt gemaakt worden om de tijdelijke woningen te kunnen plaatsen. Op zijn vroegst komen de flexwoningen in december aan op de Noorderveenweg. Daarna moeten de woningen op locatie worden voorzien van installaties. Ook moet de buitenruimte nog worden ingericht. De verwachting is dat rond het tweede kwartaal van 2023 de eerste bewoners er kunnen gaan wonen.

Informatiebijeenkomst omwonenden

De inrichting van het buitenterrein waar de tijdelijke flexwoningen komen, staat nog open. Denk dan aan parkeerplaatsen, speelplek en groen. Omwonenden worden uitgenodigd voor een inloopbijeenkomst op maandag 5 september tussen 19.00 en 20.30 uur. Hier kunnen ze hun ideeën delen en hun vragen stellen. De bijeenkomst is in Partycentrum De Admiraal, Dorpsstraat 1056 in Assendelft.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio