12.3 C
De Bilt

1e energiecooperatie in Amstelveen: Zon op Nes

Amstelveen – Omwonenden die zelf geen panelen kunnen plaatsen omdat zij bijvoorbeeld in een dijkhuis wonen of omdat het dak niet geschikt is, kunnen zo samen hun eigen lokale duurzame energie opwekken. Dit gaan zij doen door een energiecoöperatie.

Voorbeeld dat navolging verdient

Carina Dijkhuis van het gemeentelijke Duurzaamheidsfonds: “Wij stimuleren inwoners samen hun woningen te verduurzamen. Daar is subsidie of een lening voor beschikbaar. Dit zonnedak is het eerste project dat is gerealiseerd vanuit het fonds. De aanvragers kregen 6.500 euro subsidie voor het haalbaarheidsonder-zoek en opstartkosten. We verwachten dat Zon op Nes jaarlijks ca. 32.000kWh opwekt en daarmee 17.000 ton C02 uitstoot per jaar vermijdt. We hopen dat dit voorbeeld navolging krijgt. Zoek gelijkgestemden en vraag de gemeente om begeleiding of ondersteuning.” Voorzitter Wil Nieuwendijk van Zon op Nes gaf aan dat het dak van het Dorpshuis toe was aan renovatie en het bestuur graag het nieuwe dak ter beschikking stelde. Eerst was een draagkrachtberekening nodig. Met hulp van Zon op Nederland en de gemeente is Zon op Nes een feit. Vijftien huishoudens nemen nu duurzame energie af.

Postcoderoos

Voor het opwekken van schone energie via een coöperatie zette de landelijke overheid de postcoderoosregeling op. Hiermee kunnen inwoners gezamenlijk in een coöperatie of vereniging van eigenaren investeren in duurzame energie. De zonne-energie die wordt opgewekt op een ander dak, wordt verrekend met het energieverbruik van de eigen woning.

Energieneutraal

Gemeente Amstelveen wil in 2040 onafhankelijk zijn van fossiele brandstoffen. Dat betekent dat ze inzet op o.a. energiebesparing en op alternatieven voor aardgas. De gemeente heeft zonnepanelen op het dak van het raadhuis en twee werven en verduurzaamt haar eigen maatschappelijke vastgoed. Via het Duurzaamheidsfonds stimuleert de gemeente VVE’s en inwoners hun panden te verduurzamen. Zie www.amstelveen.nl/duurzaamheidsfonds

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio