6.7 C
De Bilt

Groen licht voor ruim 500 woningen op de Oostzijderveld

Zaandam Het college is akkoord met het bestemmingsplan Oostzijderveld, gelegen tussen de Prins Bernhardweg, de Heijermansstraat, de spoorlijn tussen Zaandam en Purmerend en het Gouw. Onderdeel van dit plan is de nieuwbouwlocatie Oostzijderpark fase 1. Op deze plek mogen 534 woningen worden gebouwd.

Wethouder Ruimtelijke Ontwikkeling Wessel Breunesse: ‘Met dit bestemmingsplan zetten we weer een mooie stap in het bouwen van woningen èn het ontwikkelen van de Kogerveldwijk. De huizen worden aangesloten op het warmtenet en de woningen zijn zuiniger dan wettelijk voorgeschreven. De wijk wordt klimaatbestendig gebouwd, met veel ruimte voor groen. Klaar voor de toekomst!’ De gemeenteraad bespreekt op 8 oktober het bestemmingsplan.

Eind 2020 begint de bouw

Ontwikkelcombinatie Ontwikkeladviseur BV en Timpaan Hoofddorp – onder de naam BV Oostzijdepark – starten eind 2020 met de bouw van de woningen in fase 1. Zij hebben hiervoor een omgevingsvergunning aangevraagd. Naast de huizen – 1/3 woningen voor de verkoop, 1/3 huizen voor de midden/dure huur, 1/3 sociale huurwoningen, Betaalbare Koopwoningen Zaanstad en bijzondere doelgroepen zoals Kamers met Kansen. – komt er plek voor onder andere een grand café/restaurant en een kinderdagverblijf.

Groene & klimaatbestendige wijk

Wethouder Breunesse: ‘De wijk wordt aangelegd rondom een brede, groene parklaan. In de wijk komen plekken waar regen gemakkelijk de grond in kan – wadi’s – en parkeerplaatsen worden niet volledig betegeld. Zo zijn we voorbereid op de toekomst en kan de wijk hevige regenbuien aan, die er steeds meer zijn en komen. Ook voorkomen we hiermee dat het te warm wordt in de wijk. Prettig wonen tussen het groen met zo min mogelijk wateroverlast dus: zo geven we klimaatadaptatie hier mooi vorm.’

Eerste regenboogwijk van Nederland

Oostzijderpark wordt de eerste regenboogwijk van Nederland. De straten zullen er namen krijgen van voorvechters van diversiteit en gelijke rechten.

Top 16 woningbouwprojecten

Het Oostzijderpark is een van woningbouwprojecten uit de door dit college vastgestelde top 16. Deze projecten krijgen prioriteit, wat betreft gemeentelijke begeleiding om zo tempo te maken met de woningbouwproductie. Dit college heeft de ambitie om 1.000 nieuwe huizen per jaar te bouwen, waarvan 300 sociale huurwoningen. Het Oostzijderpark levert een belangrijke bijdrage aan de realisatie van die ambitie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio