24 C
De Bilt

Aangepast beleid Heemstede voor opvang asielzoekers

De gemeente Heemstede wil goede veilige opvang bieden voor onder andere asielzoekers. Hiervoor zoekt de gemeente bij voorkeur locaties voor minimaal vijf jaar. Vanuit het regioplan heeft Heemstede de opdracht om 191 opvangplekken voor asielzoekers te vinden. Dit aantal is hoger dan waar Heemstede eerder vanuit ging. Hierdoor is het nodig om het beleid voor de opvang van asielzoekers bij te stellen. Het is de bedoeling om voor november 2024 de benodigde opvanglocaties bekendmaken.

Wethouder Sam Meerhoff: “Tot nu toe hebben we in de gemeente Heemstede vooral kleinere locaties voor opvang. De locaties liggen verspreid over het dorp. Ondertussen is de opgave voor asielzoekers bijna verdubbeld. Daarom stellen we als college nu voor om naast de kleine locaties in ieder geval één grotere locatie met minimaal 100 plekken te realiseren.” Er is een onderzoek uitgevoerd naar nieuwe kaders waarbinnen opvanglocaties gevonden kunnen worden. In dit onderzoek staan uitgangspunten voor het vinden van opvanglocaties.

Opvang binnen de eigen gemeente

De gemeente wil de 191 de asielzoekers binnen de eigen gemeente opvangen. Alternatief zou zijn om ‘uit te ruilen’ met andere gemeenten binnen de regio Kennemerland. Dan vangt een gemeente meer asielzoekers op in ruil voor minder statushouders en omgekeerd. Zo’n uitruil is in de praktijk ingewikkeld. Het is niet duidelijk welke ruil rechtvaardig zou zijn. De verwachting is dat de gemeenten in de regio hierin terughoudend zijn.

Grotere opvanglocaties

Er is een afweging gemaakt tussen de inzet van kleinere locaties, grotere locaties en een combinatie hiervan. De gemeente kiest ervoor om te gaan zoeken naar in ieder geval een grotere locatie van minimaal 100 opvangplekken.

Sam Meerhoff vertelt waarom: “Kiezen we alleen voor kleinere locaties, dan zouden we nog zeker drie locaties nodig hebben. Dat lijkt niet realistisch. Daarnaast is het beheer van kleinere locaties voor het COA moeilijker haalbaar. Grotere locaties leveren schaalvoordeel op voor het COA en er hoeven minder plekken gevonden te worden.” Een combinatie van beide (een grotere met dependances) is ook mogelijk, maar erg afhankelijk van de beschikbaarheid van locaties en de mogelijkheden die het COA hierbij ziet.

Eigenschappen van opvanglocaties

De gemeente heeft nog geen opvanglocaties in kaart gebracht volgens deze nieuwe beleidslijn. Dat is een volgende stap. De gemeente gaat hierbij kijken naar de volgende eigenschappen van een locatie:

  • de beschikbaarheid
  • wie is de eigenaar
  • welke omgevingsregels gelden er
  • wat is de huidige functie van de omgeving
  • zijn er nutsvoorzieningen in de buurt
  • is een opvanglocatie ruimtelijk inpasbaar

Informatiebijeenkomst voor inwoners van Heemstede

De gemeente informeert inwoners van Heemstede graag over de Heemsteedse aanpak van de asielopvang in het algemeen en het bijgestelde beleid. Men is van harte welkom op de informatiebijeenkomst op 29 mei aanstaande om 19.30 uur in het raadhuis. Er is ook gelegenheid om met elkaar van gedachten te wisselen. Inschrijven kan via dit formulier of via heemstede.nl/huisvesting.

Op 11 juni bespreekt de Commissie Samenleving het voorgestelde nieuwe beleid. U kunt deze vergadering in het raadhuis of via gemeentebestuur.heemstede.nl volgen. Op 27 juni besluit de gemeenteraad over het voorgestelde beleid. Nadat de gemeenteraad de uitgangspunten van het nieuwe beleid heeft vastgesteld, vervolgt de gemeente de zoektocht naar passende opvanglocaties.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio