9.5 C
De Bilt

Aanleg Zaans warmtenet van start voor 2200 woningen

Zaanstad – De aanleg van de eerste fase van het Zaanse warmtenet dat duurzame warmte kan leveren aan ruim 2200 woningen en bedrijven in Zaandam Oost gaat starten. Bij het flatgebouw de Brandaris in Peldersveld gaat eind januari de eerste schep de grond in. Eerder werd al begonnen met de voorbereidingen voor de bouw van de biomassacentrale die de eerste warmtebron voor het Zaanse warmtenet wordt. Vanaf eind 2019 begint dan de levering van duurzame warmte.

Eerste fase warmtenet

In de eerste fase worden woningen aangesloten van de woningcorporaties Parteon en Rochdale in Peldersveld, en een aantal particuliere woningeigenaren heeft ingestemd met aansluiting op het warmtenet. Met de VvE van het flatgebouw Pharus en de scholen en zorgcentra in het gebied zijn concrete onderhandelingen gaande over het aansluiten op het warmtenet, net als met de nieuwbouwprojecten Oostzijderpark en Gouwpark.

Uitbreiden warmtenet

De komende jaren kan het aantal woningen dat aansluit op het warmtenet worden uitgebreid. Het Zaanse warmtenet wordt een open net. Dat wil zeggen dat het niet een initiatief is van één marktpartij, maar dat meerdere warmtebronnen of leveranciers gebruik kunnen maken van het leidingennetwerk.

Biomassacentrale

In eerste instantie is de biomassacentrale van Bio Forte Zaanstad BV de warmtebron met ENGIE als warmteleverancier voor de klant. Maar in de toekomst zorgt het open warmtenet ervoor dat ook andere partijen warmte kunnen gaan leveren, zoals bijvoorbeeld de Zaanse industrie hun restwarmte of geothermie. Dit zal het warmtenet nog duurzamer maken. Ook kunnen andere partijen als leverancier voor de klant optreden. Dit zorgt ervoor dat er een concurrerend systeem ontstaat wat meer keuze voor de klant betekent. Het doel is dus niet alleen een duurzame energiebron voor de inwoners en daarmee onafhankelijk worden van aardgas, maar ook betaalbare energie.
Een warmtenet is een netwerk van leidingen onder de grond, waardoor warm water stroomt. Dat warme water, afkomstig van een warmtebron in de buurt, kan worden gebruikt om huizen, kantoren etc. te verwarmen. De realisatie van het warmtenet is een belangrijke stap in het verduurzamen van de bestaande woningvoorraad. Als alles volgens planning verloopt hebben de eerste inwoners van Zaanstad in de winter van 2019/2020 duurzame warmte.
Het Zaans Warmtenet wordt gerealiseerd door ENGIE, Bio Forte Zaanstad BV en Warmtenetwerk Zaanstad BV. ENGIE helpt bedrijven, overheden en consumenten zo snel en kostenefficiënt mogelijk de stap naar een 100% duurzame energiehuishouding te maken. Bio Forte Zaanstad BV exploiteert biomassacentrales in België en Nederland met brandstof van lokaal snoeiafval. Het Warmtenetwerk Zaanstad BV is een samenwerkingsverband tussen de gemeente Zaanstad, Firan en PDENH (Participatiefonds Duurzame Economie Noord-Holland). Firan, levert de kennis, ervaring en investeringskracht om de infrastructuur te ontwikkelen, aan te leggen en te beheren, PDENH is medefinancier. Dit investeringsfonds richt zich op bedrijven en projecten die zich bezighouden met de energietransitie, duurzame mobiliteit en circulaire economie en die daarmee bijdragen aan de duurzame economie in Noord-Holland. De gemeente Zaanstad heeft de ambitie om in 2040 klimaatneutraal te zijn. Onderdeel hiervan is de energietransitie: de overgang van fossiele energie naar lokaal opgewekte, schonere energie. Eén van de doelen is het stoppen met verwarmen met aardgas, en overschakelen op duurzamere, lokaal opgewekte energie. Het warmtenetwerk is één van de eerste stappen hierin.
Voor meer informatie kijk op https://warmtenet.zaanstad.nl/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio