13.2 C
De Bilt

Tussen Alkmaar en Amsterdam meer ruimte op het spoor

Alkmaar/ Amsterdam – Tussen Alkmaar/Heerhugowaard en Amsterdam gaan in de toekomst meer treinen rijden. Om dat mogelijk te maken moet het bestaande spoor worden aangepast. Ook is er meer plek nodig voor het parkeren van treinstellen. Een uitwerking van de plannen, het Ontwerp Tracébesluit, ligt nu bij bewoners en belanghebbenden. Dat betekent dat zij hier tot en met 13 april hun mening over kunnen geven.

Gebruik van het spoor

Op 1 mei 1867 opende de spoorlijn Alkmaar – Uitgeest. Het was toen nog een rustig traject. Maar op een gemiddelde werkdag in 2014 maakten al 48.000 reizigers van dit stuk spoor gebruik. In normale tijden en voor de coronacrisis, reizen er dagelijks 60.000 mensen over dit traject. Over een paar jaar zijn dat er 70.000.

Ruimte gezocht

Voor deze reizigersgroei is ruimte nodig en ProRail gaat hiervoor aan de slag. Tussen Heerhugowaard en Uitgeest brengen ProRail een aantal aanpassingen aan. Bij Heerhugowaard bouwen ProRail op het nieuwe bedrijventerrein De Vaandel een opstelterrein voor treinstellen met zes sporen van elk 340 meter lang, waar treinen kunnen parkeren en bijvoorbeeld ook van binnen schoongemaakt kunnen worden.

Station Uitgeest

Station Uitgeest wordt volledig vernieuwd, om meer treinen te kunnen laten rijden. We leggen bij het station twee extra perronsporen aan. We bouwen een extra eilandperron, vernieuwen de bestaande perrons en halen wissels weg. Door het weghalen van wissels kunnen treinen sneller het station binnenkomen en vertrekken. Ook kunnen ze elkaar zonder hinder kruisen.

Stallingsplaatsen voor fietsen

Over de sporen van het station komt een overbouwing: een traverse, met aan beide kanten van het station stallingsplaatsen voor fietsen. Door zonnepanelen op het dak te leggen kunnen we in ongeveer 45 procent van de energiebehoefte van het station voorzien. Tot slot komen er liften aan de traverse en vernieuwen we de tunnel voor voetgangers en fietsers. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio