13.6 C
De Bilt

Amstelveen start scan circulaire economie

Amstelveen – De gemeente start vanuit het programma Smart City samen met duurzaamheidspartners en ondernemers in Amstelveen een scan circulaire economie. Een circulaire economie is een economie waarbij grondstoffen worden hergebruikt. Door een analyse van grondstoffen-stromen in de stad, kan worden bekeken waar het nodig en mogelijk is grondstoffen in de kringloop te houden. Het belang van circulaire economie werd eerder benadrukt in de vastgestelde Economische Agenda en in de Aanpak Duurzaamheid van de gemeente.

Circulaire economie

D66 wethouder Maaike Veeningen (Economische Zaken): “Met het besef dat grondstoffen eindig zijn, zien steeds meer ondernemers kansen voor circulaire productieprocessen, het gebruik van energie die onuitputtelijk is zoals wind- en zonne-energie en het benutten van reststoffen. Door samen met een aantal duurzaamheidspartners en andere Amstelveense ondernemers een scan uit te voeren in onze stad, maken we inzichtelijk waar die kansen liggen. De gemeente financiert deze scan zodat ondernemers straks weten wat ze kunnen doen om bij te dragen aan een circulaire economie”.

Hergebruiken

Wethouder Peter Bot (Duurzaamheid/BBA): “Het oneindig kunnen hergebruiken van grondstoffen maakt een economie circulair. In zo’n economie zijn afvalproducten uit het ene proces grondstoffen voor een ander productieproces. Alle materialen worden dan duurzaam gebruikt. Het schaarser worden van grondstoffen dwingt ons te zoeken naar nieuwe mogelijkheden. Dit kan de gemeente niet alleen. Na de scan maken we samen met Amstelveense deelnemende bedrijven keuzes uit díe sectoren waar goede resultaten te behalen zijn. Vervolgens bepalen we een aantal pilots die ondernemers zelf, of met hulp van de gemeente kunnen gaan doen.”

Het resultaat van de scan is een voorstel voor concrete acties waar ondernemers samen werken aan het behoud van economische waarde in hun bedrijvigheid. Naar verwachting is de scan in mei 2018 afgerond.

Duurzaamheidspartners

De Amstelveense duurzaamheidpartners waaronder Eigen Haard, Gideon Goudsmit, Rabobank, de Ondernemersvereniging Amstelveen èn de gemeente Amstelveen willen gezamenlijk bijdragen aan een duurzame samenleving. Met name op het gebied van circulaire economie zien de partners kansen voor Amstelveen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio