12.7 C
De Bilt

Amsterdam maakt afspraken met scholen over weren ongezond voedsel

Amsterdam – De afgelopen jaren is overgewicht en obesitas bij kinderen met 12% gedaald. Dat is mooi. Maar daarmee zijn we er nog niet. Amsterdam maakt afspraken met scholen voor een gezondere toekomst. In het programma van de Aanpak Gezond Gewicht voor de komende vier jaar worden de normen verder omhoog geschroefd. Zowel binnen het gemeentelijk beleid als bij andere verantwoordelijke partijen zoals het bedrijfsleven. 

Gezonde omgeving

Eric van der Burg, wethouder Zorg: “Iedereen vindt een gezonde omgeving voor kinderen
belangrijk, maar het is nog te makkelijk om verantwoordelijkheid te laten liggen. We moeten de krachten verder bundelen om overgewicht en obesitas bij kinderen verder terug te dringen. Dat lijkt mij een goed en gezond voornemen voor het nieuwe jaar. Het is nog te makkelijk om niet mee te doen, of alleen te zeggen dat je meedoet. Daarom gaat Amsterdam de komende jaren de vrijblijvendheid voorbij. In het eigen gemeentelijke beleid én in waar we anderen op aanspreken.”

De meeste doelen en resultaten uit het vorige programma zijn inmiddels gehaald. Ongeveer 120 scholen zijn aangesloten bij het scholenproject Jump-in, 300 vrijwillige gezondheidsambassadeurs zijn actief geworden in hun eigen buurt, 500 professionals in zorg en welzijn zijn getraind en kindermarketing is verbannen uit gemeentelijke zwembaden, sporthallen, kinderevenementen en metrostations.

Doelen

Een aantal nieuwe doelen tot en met 2021

 Er komen afspraken met middelbare scholen over het weren van ongezond
voedselaanbod.
 Er komen afspraken met Amsterdamse mbo- en hbo-opleidingen over het opnemen van
gezonde leefstijl als onderwerp in de opleidingen.
 Alle voor- en vroegscholen, kinderdagverblijven en speciaal onderwijsscholen gaan
voldoen aan de normen van de aanpak.
 Bij nieuwe- of herontwikkelingsgebieden in de stad staat inrichting volgens de principes
van de ‘Bewegende Stad’ voorop.
 Amsterdam werkt nationaal en internationaal samen aan preventie en de ontwikkeling
van aanpakken om gezondheidsverschillen tegen te gaan.
Aanpak Gezond Gewicht

De Amsterdamse Aanpak Gezond Gewicht werkt onder de noemer ‘Zo Blijven Wij Gezond’ samen met tientallen partners in de stad aan een gezonde leefstijl en gezonde omgeving voor kinderen.
De aanpak beslaat alle domeinen in het leven van een kind, waaronder gezin, sport en bewegen, school, buurt, community, welzijn en zorg. De doelstelling is om alle kinderen in 2033 op een gezond gewicht te hebben.
Meer informatie op: www.amsterdam.nl/zoblijvenwijgezond.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio