15.1 C
De Bilt

Amsterdamse bedrijven pakken laaggeletterdheid aan

Amsterdam – Op maandag 29 januari ondertekent de gemeente Amsterdam samen met 24 bedrijven uit de regio, waaronder het OLVG, BovenIJ ziekenhuis, VUmc, het UWV en Cordaan, het Amsterdamse Taalakkoord. De gemeente Amsterdam en deze bedrijven willen de laaggeletterdheid onder Amsterdammers verbeteren.

Laaggeletterdheid in Amsterdam

In Amsterdam zijn ongeveer 100.000 inwoners laaggeletterd. Deze mensen kunnen niet goed lezen, schrijven, rekenen of met computers omgaan. Laaggeletterdheid heeft grote impact op hun dagelijks leven; mensen kunnen bijvoorbeeld geen veiligheidsinstructies of bijsluiters van medicijnen lezen. Laaggeletterdheid komt ook voor op de werkvloer en bestaat niet alleen onder ongeschoolde medewerkers. Bijna de helft van alle laaggeletterden heeft een vmbo- of mbodiploma.
Betere taalvaardigheid zorgt voor meer welbevinden, betere communicatie en minder
ziekteverzuim.

Wat betekent het Amsterdams Taalakkoord?

De gemeente Amsterdam wil samen met bedrijven laaggeletterdheid onder werknemers
aanpakken. Wethouder Volwasseneneducatie Simone Kukenheim: “Het is belangrijk dat alle
Amsterdammers mee kunnen doen in de maatschappij. Ook Amsterdammers met een baan
kunnen laaggeletterd zijn, het is goed als bedrijven daar meer aandacht voor hebben. Daarom heeft de gemeente het initiatief genomen om gezamenlijk met bedrijven een Amsterdams Taalakkoord op te stellen. Met ondertekening van dit akkoord spreken alle taalpartners af geletterdheid in hun bedrijf te bevorderen.”

Aanpak

Bedrijven maken een plan op maat om laaggeletterdheid in hun organisatie aan te pakken en hoe de gemeente hierin kan faciliteren. Medewerkers die laaggeletterd zijn volgen een cursus op maat in relatie tot hun baan . Het accent kan liggen op taal, maar ook computervaardigheden en rekenen kan aan bod komen.
Ook wordt gekeken of communicatie-uitingen binnen het bedrijf duidelijk en helder zijn voor alle medewerkers. De gemeente Amsterdam is onderdeel van het Taalakkoord en pakt zelf ook laaggeletterdheid aan in haar organisatie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio