10 C
De Bilt

ARTIS lanceert museum over de mens

ARTIS opent eind volgend jaar de deuren van een nieuw museum: het ARTIS-Groote Museum. Het Groote Museum gaat over de mens. Het geeft inzicht in jezelf waardoor je beter kunt handelen in de snel veranderende wereld om je heen, zoals ook nu het geval is. Pas als je begrijpt wie je bent en hoe je verbonden bent met al het leven op aarde, kun je nadenken over de toekomst van de aarde en word je je bewust van welke rol je daar zelf in pakt.

In eerste museumgebouw van Nederland

Het museum wordt gehuisvest in het eerste museumgebouw van Nederland, daterend uit 1855. Na jarenlange inhoudelijke ontwikkeling is het museumontwerp nu afgerond en opent ARTIS straks, na Micropia, de deuren van haar tweede museum.

Eerste films nieuwe museum

Bekijk de eerste filmpjes over het nieuwe museum hier: het ARTIS-Groote Museum en motivatie van de makers  

Mens als onderdeel van de natuur

De huidige coronacrisis heeft nog eens duidelijk gemaakt dat mens en natuur niet te scheiden zijn en de mens juist onderdeel is van de natuur. Het museum is daarmee relevanter dan ooit. De realisatie van het Groote Museum is een belangrijke stap in de vernieuwing van ARTIS. Aan dieren, planten, microben en het universum wordt nu ook de mens toegevoegd. Want in deze tijd kunnen we de wereld niet meer zien zonder de mens en zijn rol hierin.

Emotionele expeditie

In het Groote Museum wordt de bezoeker met zijn eigen lichaam, kunstinstallaties, organische materialen, geuren en geluiden meegevoerd op een emotionele expeditie en stelt zichzelf vragen als “Wie ben ik, waar kom ik vandaan, waar wil ik naartoe? Wat is het om mens te zijn, en ben ik alleen of ben ik verbonden? Maatschappelijke thema’s zoals circulariteit, mobiliteit, kunst, consumptiepatronen, voeding en gezondheid zijn verwerkt in vaste opstellingen.

Menselijk lichaam vertrekpunt

Bij alle opstellingen is het menselijk lichaam het vertrekpunt. Je gebruikt je eigen lichaam als onderdeel van de expeditie en van daaruit ontdek je jezelf en maak je verbinding met de wereld om je heen. Zo worden de thema’s persoonlijk en krijg je meer inzicht in wie je bent. Je wordt je bewust van je omgeving, je spiegelt je daaraan en merkt dat je onderdeel bent van een groter geheel. 

Werkplaats

Uniek is dat het Groote Museum bestaat uit de museumexpeditie en een werkplaats. Deze twee functies lopen in elkaar over en versterken elkaar. De werkplaats is een plek voor verdieping en interactie met een dagelijkse programmering. Experts delen hun kennis met bezoekers en meerdere malen per dag worden vrij toegankelijke workshops gegeven. Voor scholieren, studenten en jonge professionals komen op maat gemaakte workshops, aansluitend op de curricula. Bedrijven, organisaties, beleidsmakers en wetenschappers kunnen er straks terecht voor samenkomst, debat en verdieping. Ook wordt ruimte geboden aan kunstenaars. Dit alles om inzicht te verschaffen en de noodzakelijke, maatschappelijke veranderingen in denken en doen teweeg te brengen.

Best bewaarde geheim van Amsterdam

Het Groote Museum is gebouwd tussen 1852 en 1855 als het eerste museumgebouw van Nederland. Het was een plek van samenkomst en vervulde een belangrijke sociale en culturele rol in Amsterdam in de 19e eeuw en eerste helft van de 20e eeuw. Het wordt wel het best bewaarde geheim van Amsterdam genoemd omdat de deuren sinds 1947 gesloten zijn. De vernieuwing en restauratie van dit rijksmonument is gestart in 2017 en zal in 2021 gereed zijn. Het vernieuwde en gerestaureerde gebouw zal een belangrijk collectiestuk van het museum zijn en de bezoekerservaring versterken.

Crisis als stimulans

“De huidige tijd onderstreept nog eens de urgentie dat we meer inzicht moeten krijgen in onszelf en de relatie met de wereld om ons heen. Het is een extra stimulans om door te gaan met de realisatie van het Groote Museum, hoe uitdagend ook. Het museum geeft straks een groot publiek inzicht in zichzelf in relatie tot zijn of haar omgeving en de aarde waarop we leven” aldus Rembrandt Sutorius, ARTIS-directeur.

Ontwikkeling

De ontwikkeling van het museum en werkplaats wordt mede mogelijk gemaakt dankzij de samenwerking met partner Wereld Natuur Fonds. Daarnaast heeft de BankGiro Loterij, een groot aantal particuliere schenkers en fondsen, waaronder het Cor van Zadelhoff Fonds, en de overheid geholpen bij de vernieuwing en restauratie van het monumentale gebouw.

Zelfde team als Micropia

Het Groote Museum wordt gecreëerd door vrijwel hetzelfde team dat het internationaal bekroonde Micropia heeft ontwikkeld. Het team werkt voor de inhoud samen met meer dan 50 wetenschappers, experts en kunstenaars, die ook als het museum open is verbonden zullen blijven, onder andere door het geven van lezingen aan de ARTIS-Academie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio