16.7 C
De Bilt

ARTIS opent nieuw museum in 2021

Amsterdam – ARTIS opent eind volgend jaar de deuren van een nieuw museum: het ARTIS-Groote Museum. Het Groote Museum gaat over de mens. Het geeft inzicht in jezelf waardoor je beter kunt handelen in de snel veranderende wereld om je heen. Pas als je begrijpt wie je bent en hoe je verbonden bent met al het leven op aarde, kun je nadenken over de toekomst van de aarde en word je bewust van welke rol je daar zelf in speelt.

Mens als onderdeel van de natuur

De huidige coronacrisis heeft nog eens duidelijk gemaakt dat mens en natuur niet te scheiden zijn. De mens is juist onderdeel van de natuur. Het museum is daarmee relevanter dan ooit. De realisatie van het Groote Museum is een belangrijke stap in de vernieuwing van ARTIS. Aan dieren, planten, microben en het universum wordt nu ook de mens toegevoegd. Want in deze tijd kunnen we de wereld niet meer zien zonder de mens en zijn rol hierin.

Emotionele expeditie

In het Groote Museum wordt de bezoeker met zijn eigen lichaam, kunstinstallaties, organische materialen, geuren en geluiden meegevoerd op een emotionele expeditie. En wordt uitgenodigd om de volgende vragen te stellen: “Wie ben ik, waar kom ik vandaan, waar wil ik naartoe? Wat is het om mens te zijn, en ben ik alleen of ben ik verbonden? Maatschappelijke thema’s zoals mobiliteit, kunst, consumptiepatronen, voeding en gezondheid zijn verwerkt in vaste opstellingen.

Bij alle opstellingen is het menselijk lichaam het vertrekpunt. Je gebruikt je eigen lichaam als onderdeel van de expeditie. Van daaruit ontdek je jezelf en maak je verbinding met de wereld om je heen. Zo worden de thema’s persoonlijk en krijg je meer inzicht in wie je bent. Je wordt je bewust van je omgeving, je spiegelt je daaraan en merkt dat je onderdeel bent van een groter geheel. 

Werkplaats

Uniek is dat het Groote Museum bestaat uit de museumexpeditie en een werkplaats. Deze twee functies lopen in elkaar over en versterken elkaar. De werkplaats is een plek voor verdieping en interactie met een dagelijkse programmering. Experts delen hun kennis met bezoekers en meerdere malen per dag worden vrij toegankelijke workshops gegeven. Voor scholieren, studenten en jonge professionals komen op maat gemaakte workshops. Bedrijven, organisaties, beleidsmakers en wetenschappers kunnen er straks terecht voor samenkomst, debat en verdieping. Ook wordt ruimte geboden aan kunstenaars. Dit alles om inzicht te verschaffen en de noodzakelijke, maatschappelijke veranderingen in denken en doen teweeg te brengen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio