13.8 C
De Bilt

Bewoners wijk Plaszoom: uw woning ouder dan 1986? Loodgieter helpt controleren gasleiding

Wormerland – In maart zijn bewoners van de wijk Plaszoom, onder meer door middel van een brief, geïnformeerd over de noodzaak om oude gasleidingen te controleren. Indien uw woning ouder is dan 1986 en u de gasleidingen nog niet heeft gecontroleerd, raadt de gemeente u aan om een loodgieter/ installateur te vragen uw leidingen na te kijken.

Door vocht in de kruipruimte kunnen onbehandelde stalen leidingen namelijk gaan roesten. Het is van belang dat een gasleiding in een kruipruimte van goede kwaliteit is omdat bij een defect aan de gasleiding de kruipruimte kan vollopen met gas. Gasleidingen die zijn omhuld door een mantelbuis zijn veiliger, omdat gas bij lekkage uiteindelijk boven de grond ontsnapt. Een loodgieter kan testen of uw oude gasleiding nog voldoet door de leiding af te laten persen en te kijken of er sprake is van drukverlies.

 

Wel of niet vervangen?

Als u twijfelt of uw gasleiding vervangen moet worden, kunt u contact opnemen met een loodgieter. Bijvoorbeeld M&O Techniek via info@mo-techniek.nl of Feenstra & Van Goor via info@feenstraenvangoor.nl. Wilt u iemand van de gemeente spreken? Bel dan 075 – 651 2100.

 

U bent verantwoordelijk

Het vervangen van de leidingen is een taak die volgens de Woningwet onder verantwoordelijkheid van de woningeigenaar valt. De gasnetbeheerder is alleen verantwoordelijk voor het deel van de gasleiding naar de gasmeter, dit deel is niet van staal.

 

Aardgas een duurzaam alternatief

Denk bij het vervangen van uw gasleidingen ook aan de duurzame alternatieven van aardgas.

In 2030 wil gemeente Wormerland klimaatneutraal leven, wonen en werken. Daarvoor moet het gebruik van fossiele brandstoffen stoppen. Als alternatief voor aardgas kunt u denken aan het gebruik van een zonneboiler om uw water te verwarmen, het realiseren van een warmtepomp of koken op inductie. Kijk voor meer informatie op www.odijmond.nl/aardgasvrij en www.duurzaambouwloket.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio