1.5 C
De Bilt

Bijna € 875.000 subsidie beschikbaar voor cultuurprojecten jongeren in Haarlemmermeer

Wethouder Marja Ruigrok (Cultuur) roept alle organisaties in Haarlemmermeer die cultuuractiviteiten willen organiseren voor jongeren van 12 tot en met 27 jaar op om gebruik te maken van de speciale subsidie die de gemeente van het Rijk heeft gekregen. Sinds de coronacrisis doen steeds minder jongeren mee aan cultuur. Deze impuls is speciaal in het leven geroepen om deelname van jongeren aan cultuur te bevorderen. Er is bijna €875.000 aan subsidie beschikbaar.

Cultuur is goed voor je!

Onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie wijst uit dat meedoen aan cultuur een positief effect heeft op ons welzijn. Helaas gaat het momenteel met de mentale gesteldheid van veel jongeren niet goed. Dat komt onder meer omdat ze in de coronaperiode veel hebben moeten missen, ook op cultureel vlak. Om de cultuurdeelname onder jongeren te stimuleren heeft de overheid deze subsidie in het leven geroepen.

De impuls jongerencultuur geeft extra ondersteuning aan initiatieven waarbij jongeren cultuur kunnen beoefenen. Plekken zoals oefenruimtes voor bandjes, of andere activiteiten waar jongeren zich kunnen ontwikkelen en experimenteren op het gebied van theater, dans, muziek en spoken word komen in aanmerking.

Wethouder Marja Ruigrok (Cultuur): “Festivals, poppodia, het nachtleven. Alles lag stil tijdens de coronaperiode. Dat heeft vooral op jongeren een enorme impact gehad. Deze impuls is daarom enorm welkom. Hiermee kunnen we initiatieven steunen voor en door jongeren die ze helpen om zich creatief te ontwikkelen en waarmee we ze een positief perspectief geven.”

Voorwaarden

Eén van de belangrijkste voorwaarden voor het krijgen van een subsidie is dat jongeren zelf worden betrokken bij de organisatie of de uitvoering van de activiteit. Daarnaast moet er sprake zijn van een nieuwe activiteit die inclusief is en gratis toegankelijk. Alle jongeren moeten dus er dus aan mee kunnen doen. Ook moeten organisatoren bij de aanvraag onderbouwen hoe de activiteit bijdraagt aan het welzijn van jongeren in Haarlemmermeer.

Aanvragen

De subsidie dekt 100% van de subsidiabele kosten tot maximaal € 80.000 per aanvraag. Subsidiabele kosten zijn kosten die onder de subsidieregeling vallen en waarvoor de subsidie wordt gegeven. Initiatiefnemers kunnen dus een activiteit organiseren waarvan de kosten volledig met de subsidie gedekt kunnen worden. Stichtingen en verenigingen die een aanvraag indienen mogen, voor het project waarvoor zij de aanvraag doen, samenwerken met een commerciële partij. Daarbij geldt de voorwaarde dat de subsidie alleen kan worden aangevraagd door de stichting/vereniging en niet door de commerciële partij. Die laatste kan dan bijvoorbeeld, met de subsidie, worden ingehuurd voor het organiseren van een dansworkshop

De impuls jongerencultuur kan worden aangevraagd via de subsidiepagina op website van de gemeente: Subsidie aanvragen | gemeente Haarlemmermeer (haarlemmermeergemeente.nl). Bij het indienen moet vermeld worden dat het een aanvraag voor de verdeelregel Impuls Jongerencultuur betreft. Aanvragers kunnen 2x per jaar een aanvraag indienen voor een nieuwe activiteit. Aanvragen kunnen doorlopend in 2023 en 2024 ingediend worden.

De volledige regeling is terug te vinden op de website officiëlebekendmakingen.nl. In de regeling staan ook alle voorwaarden op een rijtje waar subsidieaanvragers moeten voldoen. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio