11.8 C
De Bilt

Haarlemmermeerders met bijstandsuitkering mogen hoger bedrag aan giften ontvangen

Het college van B en W van de gemeente Haarlemmermeer verhoogt het bedrag dat bijstandsgerechtigden aan giften mogen ontvangen. Mensen met een bijstandsuitkering mogen nu nog elk jaar tot 1.200 euro aan giften ontvangen zonder dat dit invloed heeft op de hoogte van hun uitkering. Per 1 juli 2023 wordt dit bedrag verhoogd naar 1.800 euro, waarbij het met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2023 ingaat.

Werken aan perspectief

In de Kamerbrief van 28 november 2022 gaf de minister aan een vrijlatingsbedrag van 1.200 euro te overwegen voor de Participatiewet in Balans. De raad van Haarlemmermeer heeft gekozen voor een hoger vrijlatingsbedrag, passend bij het huidige minimabeleid waarin lage inkomens zoveel mogelijk worden ondersteund. Het collegebesluit is in lijn met de aangenomen motie ‘Een goed bedoelde gift zonder stress’ van 6 april 2023.

Wethouder Charif El Idrissi: “Er zijn veel gezinnen die momenteel niet rondkomen. Als deze mensen door hun omgeving geholpen worden door een gift, dan mag dit geen problemen opleveren. De verhoging van het bedrag voor een ontvangen gift zorgt ervoor dat de meest kwetsbare mensen in onze gemeente meer bestaanszekerheid hebben en kunnen werken aan perspectief.”

Giftendrempel bijstand

Het is voor mensen met een uitkering niet nodig om giften tot 1.800 euro te melden, als de giften afkomstig zijn uit het netwerk van de bijstandsgerechtigde en hier geen tegenprestatie tegenover staat. Wanneer de giften in een kalenderjaar in totaal hoger zijn dan 1.800 euro, dan moeten deze wel worden gemeld: ze vallen onder de inlichtingenplicht van de Participatiewet.

Controleonderzoek

Inwoners die in 2023 al een controleonderzoek voor giften hebben gehad, worden per nieuwsbrief geïnformeerd over deze wijziging. Waar nodig zullen eerder genomen terug- en invorderingen worden hersteld.

Uitzondering giften energietransitie

De gemeente Haarlemmermeer maakt een uitzondering voor giften in het kader van de energietransitie. Giften die vallen onder de SPUK regelingen Energiearmoede en Lokale Aanpak Isolatie worden niet meegerekend met het maximale vrijlatingsbedrag van 1.800 euro en worden niet teruggevorderd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio