13.5 C
De Bilt

Biodiversiteit langs nieuw fietspad in Olympiapark van Alkmaar

Op 16 november is het nieuwe fietspad in het Olympiapark officieel in gebruik genomen. Dit is gedaan tijdens de jaarlijkse plantestafette. De nieuwe fietsroute langs de Kromme Sloot werd meteen nog mooier en aantrekkelijker gemaakt door wilgen en inheemse heesters aan te planten. En door bollen en oeverplanten aan te planten bij de nieuwe amfibieënpoel. Wethouders Nicole Mulder (duurzaamheid) en Robert te Beest (Olympiapark) kregen voor deze ‘plantestafette’ hulp van bedrijven van het Olympiapark, studenten van VONK en leerlingen van OSG Willem Blaeu en tuinders van de Amateur Tuin Vereniging de Hoefmolen en de Meerweg.

Aantrekkelijk fietsgebied

Het nieuwe fietspad langs de Kromme Sloot zorgt voor een aantrekkelijke fietsroute tussen de Hoeverweg en de Bergerweg en loopt achter het evenemententerrein langs. Het is een vervolg op het eerder aangelegde fietspad aan de overkant van de Hoeverweg richting de Egmondermeer. Het Olympiapark is nog steeds in ontwikkeling. Een aantrekkelijke buitenomgeving is daarbij van belang net als goede faciliteiten om hier een fietsgebied van te maken. Zo wordt naast De Meent een fietsverhuur gevestigd, in combinatie met een horecagelegenheid. Het aanleggen van fietspaden sluit aan op de ambitie van de gemeente om fietsstad te worden. Dit is onderdeel van het programma Alkmaar Fietst www.alkmaarfietst.nl.

“Duurzaam, groen, zoveel mogelijk op de fiets en een aantrekkelijke stad en buitengebied, zijn speerpunten en die we hier laten samenkomen. Dat wij hierbij geholpen worden door de vele vrijwilligers vandaag, stimuleert ons extra om ons hiervoor hard te blijven maken.” aldus wethouders Mulder (duurzaamheid) en te Beest (Olympiapark) “De aanleg van groen en biodiversiteit langs dit nieuwe fietspad biedt de fietsers een aantrekkelijke route door het Olympiapark, dit sluit uitstekend aan op onze ambities uit Alkmaar als fietsstad.”

Samen voor meer groen!

Amateur Tuin Vereniging de Hoefmolen ontving de deelnemers aan de plantestafette met koffie, thee en iets lekkers. Bij het welkomstwoord gaf wethouder Nicole Mulder haar waardering aan de deelnemers voor het bijdragen aan een groene en gezonde leefomgeving. Boswachter Peter Mol van Landschap Noord-Holland gaf uitleg over het belang van inheemse planten voor insecten, vogels en kleine zoogdieren. En hoeveel dieren baat kunnen hebben bij het aanleggen van een poeltje met inheemse oeverplanten.

Feestelijke opening fietspad en startschop

Na de introductie liepen de deelnemers naar de aan te leggen amfibieënpoel nabij het fietspad waarbij wethouders Mulder en Te Beest op ludieke wijze het nieuwe fietspad openden op een prachtige houten tandem. Met de ‘startschop’ planten zij vervolgens de eerste struik. Samen met de groenmedewerkers van Stadswerk072 zetten de deelnemers de overige struiken in de grond en plantten de wilgen en de oeverplanten bij de poel. Na afronding werd het estafettestokje, ‘de startschop’, symbolisch doorgegeven aan de gemeente Hollands Kroon als laatste deelnemer aan de plantestafette.

Plantestafette in het Olympiapark
Plantestafette in het Olympiapark – Foto: Jan Jong

Plantestafette

De Groenspoor Plantestafette is onderdeel van de jaarlijkse GroenSpoor Plantestafette waarin dit jaar 9 gemeenten samen met hun inwoners, scholen, bedrijven en verenigingen werken aan méér biodiversiteit en een mooie omgeving. De estafette begon in Heiloo en vond de weken daarop plaats in Dijk en Waard, Bergen, Heemskerk, Uitgeest, Grootebroek, Alkmaar, Hollands Kroon en Castricum.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio