5.9 C
De Bilt

Blauw-groene daken met EU-subsidie op Amsterdamse corporatiewoningen

Amsterdam – De Gemeente Amsterdam gaat slimme blauw-groene daken aanleggen op corporatiewoningen. Op deze daken kan onder het groen extra water worden opgeslagen, zodat de woningen en hun omgeving beter beschermd zijn tegen extreme regenval of droogte en hitte. De daken zijn verbonden door een netwerk waarmee het waterniveau geregeld kan worden op basis van de weersverwachting. Vandaag is bekend gemaakt dat dit project een Europese subsidie heeft gewonnen van € 4,8 miljoen als vernieuwend project op het gebied van klimaatadaptatie.

blauw-groene daken

De komende drie jaar zullen de slimme blauw-groene daken worden aangelegd op 10.000 m2 dak van corporatiewoningen op vier locaties in Amsterdam: de Bellamybuurt, Geuzenveld, Oosterpark en Kattenburg. Deze locaties zijn gekozen omdat deze buurten een verhoogd risico hebben op wateroverlast en schade bij extreme regenval en er voldoende geschikte daken zijn van corporatiewoningen die aan vervanging toe zijn.

extremer weer

Wethouder Ivens (Groen): “Het is belangrijk dat we ons voorbereiden op extremer weer als gevolg van klimaatverandering. Met dit project kunnen we in een keer een enorme oppervlakte op de Amsterdamse daken gebruiken en ik ben erg blij dat nu ook de mensen die geen eigen huis bezitten, kunnen profiteren van de voordelen van deze daken.”

klimaatbestendige buurten

De gemeente werkt samen met bewoners, woningcorporaties, bedrijven, kennisinstellingen en Waternet aan klimaatbestendige buurten, die voorbereid zijn op extremer weer. De blauw-groene daken hebben als voordeel op groene daken dat ze veel meer water kunnen opvangen en dus ook langer vocht verdampen tijdens hitte en droogte. Daardoor blijft het koeler in de huizen en de buurt. Ook kunnen er meer verschillende soorten planten groeien, waardoor de biodiversiteit toeneemt. Vernieuwend in deze proef is het slimme systeem met sensoren, waardoor het dak water vasthoudt of juist loost gebaseerd op de weersvoorspelling. De slimme daken worden in een netwerk verbonden, waardoor een nieuw soort watermanagement op wijk- en gebouwniveau ontstaat.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio