14.8 C
De Bilt
donderdag, 21 september 2023

Bodycam voor handhavers in Heemstede vergroot gevoel van veiligheid

Sinds kort dragen handhavers (boa’s) in de gemeente Heemstede een bodycam. Dat is een kleine draagbare camera die aan het uniform vastzit. Veel gemeenten maken al gebruik van de camera. De ervaring is een zichtbare afname van bedreigingen en minder verbale agressie en escalaties op straat. De camera werkt vaak preventief en de-escalerend, hierdoor voelen boa’s zich veiliger.

“Een bodycam vergroot het gevoel van veiligheid bij handhavers”, zegt burgemeester Astrid Nienhuis, verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid. “En dat is nodig nu er minder politie is en boa’s vaker bij spannende situaties geroepen worden dan ze gewend zijn. Dit terwijl boa’s niet dezelfde bevoegdheden en uitrusting hebben als de politie.”

Opnames

De camera neemt steeds op, maar overschrijft na 30 seconden elk beeldmateriaal. Als een boa echt in een bedreigende situatie terechtkomt, deelt hij of zij altijd mee dat de camera wordt ingeschakeld en beeld opneemt. Beelden kunnen, onder zeer strikte voorwaarden, worden gebruikt bij opsporing en vervolging van strafbare feiten.

Een gewoon gesprek wordt mogelijk door bodycam

Astrid Nienhuis: “Uit onderzoek en ervaring van andere gemeenten blijkt dat alleen al de aanwezigheid van de camera positief effect heeft. Mensen blijven rustiger en zo loopt een situatie minder snel uit de hand.” Boa’s voelen zich veiliger en daarmee past de camera ook bij goed werkgeverschap van de gemeente.

Bekijk het filmpje op heemstede.nl/bodycam voor meer informatie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio