22.7 C
De Bilt

Boom voor basisschool De Dorpsakker

Assendelft – De boom zou verkoeling kunnen bieden aan de ouders die hen op de school staan op te wachten. En het mocht wel wat groener op het saaie plein. Zo motiveerde de leerlingenraad van basisschool De Dorpsakker in Assendelft het verzoek om een boom cadeau te krijgen van de gemeente Zaanstad. Maandagochtend 11 maart plantten de scholieren een circa 3 meter hoge amberboom op hun schoolplein.

De leerlingen mochten onder begeleiding scheppen, suikervoeding geven, de wortelzak openknippen en de boomband vast timmeren. “We hadden al eerder gevraagd of het plein wat groener kon. De boom is een goed begin”, zegt voorzitter Sarah van de Leerlingenraad. De klusklas gaat de boom verzorgen. In tijden van droogte bevochtigen ze de boom met slootwater. De raad heeft ook al bedacht dat de klusklas wel een zitbankje kan timmeren om de bank heen, zodat de wachtende ouders kunnen zitten.

Bomenles

Vooraf kregen 26 leerlingen in groep 6 van een gemeentemedewerker les over bomen en het klimaat. Last van politieke dilemma’s bleken ze niet te hebben. Als ze in de straat moeten kiezen tussen bomen of parkeerplaatsen, kunnen er best minder parkeerplekken voor de deur komen. Je auto parkeer je dan op een pleintje voor auto’s, bijvoorbeeld.

Hitte en wateroverlast

Zaanstad had 20 bomen te vergeven voor basisscholen. Tot 1 maart konden zij een motivatie insturen waarom hun school voor een boom in aanmerking zou komen. Ambtenaren van de gemeente Zaanstad beoordelen waar de bomen het meest bijdragen aan een klimaatbestendig en gezond schoolplein. Ook op 3 andere schoolpleinen worden deze week of later bomen geplant.

Met het cadeautje voor basisscholen wil Zaanstad eraan bijdragen dat kinderen en ouders zich beter bewust worden van de gevolgen van klimaatverandering, zoals hitte en wateroverlast. Bomen bieden schaduw bij hitte en nemen gemakkelijk water op bij hoosbuien. Groen in de openbare ruimte en particuliere tuinen wordt belangrijker nu het in de stad als gevolg van klimaatverandering warmer en natter wordt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio