9.5 C
De Bilt

Mogelijk botulisme in Oostzaan en Wormerland

In Oostzaan en Wormerland is mogelijk botulisme geconstateerd. Er zijn meerdere dode watervogels gevonden in het Wormer- en Jisperveld. In het gebied van de weilanden tussen Wormer en Engewormer, in het verlengde van de Hollandiastraat. Ook zijn er vogels gevonden in de Westplas en het Oostzanerveld. Het vermoeden is dat zij zijn gestorven door botulisme. Ook zijn er meldingen binnengekomen van dode vissen in Wijdewormer. Raak de vogels en vissen niet aan en houd uw kinderen en huisdieren weg bij het mogelijk besmette water!

Botulisme of niet?

Er wordt onderzocht of er daadwerkelijk sprake is van botulisme. Vermoedelijk is de uitslag volgende week bij ons bekend, dan hoort u van ons. De dode watervogels vertonen symptomen die in verband worden gebracht met deze ziekte die vaker voorkomt bij warm weer en stilstaand water.

Wat kunt u doen?

  • Waarschuw direct de dierenambulance als u zieke of gewonde watervogels ziet, via 075- 615 6666. Ziet u dode dieren? Neem dan direct contact op met de gemeente via 075-6512100 (ook in het weekend bereikbaar) of geef uw melding digitaal door via Melding dode dieren
  • Laat dieren niet in contact komen met het mogelijk besmette water.
  • Vermijd zelf ook contact met water uit deze sloten.
  • Raak zieke en dode watervogels en vissen niet aan, ook niet met handschoenen.
  • Wij raden u af om het veld te beregenen met het vermoedelijk besmette water.

En verder:

  • Voer watervogels niet in het voorjaar en de zomer, zodat er geen concentraties aan vogels ontstaan;
  • Gooi geen afval of etensresten in het water. Voor de afbraak daarvan is zuurstof nodig. Juist in zuurstofarm water gedijt de botulismebacterie goed.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over botulisme? Kijk op de website van het RIVM: rivm.nl/botulisme.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio