6.5 C
De Bilt

Burgerhulpposten Jisp en Oostknollendam sinds 3 maart operationeel

Oostknollendam – Burgemeester Peter Tange opende zaterdag 3 maart de burgerhulpposten in Jisp en Oostknollendam. De hulpposten zijn mogelijk gemaakt door de gemeente Wormerland en Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland. De vrijwilligers van deze hulpposten zijn opgeleid en gecertificeerd met een AED- en BHV-diploma. Ze komen in actie bij bijvoorbeeld reanimaties, signaleren van onveilige situaties, stimuleren van het gebruik van rookmelders, vrijhouden van waterwinplaatsen, de weg vrij maken na een storm en op- en afbouwen van evenementen. Ook mogen de vrijwilligers, na een opleiding, het verkeer regelen en verrichten zij hand- en spandiensten om de brandweer te ondersteunen bij bijvoorbeeld een brand.

 

De burgerhulpposten, die gevestigd zijn bij de Jisper IJsclub en tijdelijk in de voormalige kazerne in Oostknollendam, beschikken over een hulpvoertuig, motorspuitaanhanger, veilige kleding, gereedschappen en binnenkort ook over AED’s. De vrijwilligers worden bij een calamiteit door de meldkamer, via het alarmnummer 112, op de hoogte gesteld.

 

Hulp dichterbij

Jos Wezel, burgerhulpcoördinator van Jisp: “De brandweerkazerne in ons dorp betekende veel voor de gemeenschap in Jisp. Maar de opening van de burgerhulppost heeft naast die betekenis vooral te maken met veiligheid. We zitten hier best ver weg van ziekenhuizen. Met onze AED en eerste hulp kunnen we de levenskansen vergroten van slachtoffers.’’ ”Ook bij brand is tijd een belangrijke factor. Grote branden beginnen klein, dus is het zaak om zo snel mogelijk ter plaatse te zijn. Dat deden we vroeger als brandweer vanuit de brandweerpost met de getrainde brandweervrijwilligers. Nu doen we dat vanuit de burgerhulpposten, met twee speciale voertuigen. Onze vrijwilligers hebben niet dezelfde bevoegdheden als brandweerlieden. Maar met ons voorbereidend en ondersteunend werk kunnen we veel schade voorkomen en de brandweercollega’s uit de omgeving nemen het daarna over”, vertelt Jan-Piet Kelder van de post in Oostknollendam.

burgerhulpposten
©Ronald Goedheer

 

65 vrijwilligers actief

“De vrijwilligers van de burgerhulpposten zijn opgeleid voor het AED- en BHV-diploma. De eisen zijn dus minder streng dan voor de brandweervrijwilligers. Dit heeft geleid tot bijna 30 nieuwe aanmeldingen van vrijwilligers in beide kernen. Het is mooi dat inwoners zich willen inzetten voor de veiligheid in hun dorp. Dat moeten we koesteren”, besluit Jos Wezel. Er zijn daarmee nu 65 vrijwilligers in totaal op de posten in Jisp en Oostknollendam actief.

 

Sluiting brandweerposten

Eind 2015 besloot het bestuur van de Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland dat vier brandweerposten in de regio gesloten moesten worden. Daaronder vielen ook de brandweerposten van Jisp en Oostknollendam. Omdat deze brandweerposten een veiligheidstaak hebben bij brand en preventie, én een sociale functie in de dorpskernen, is besloten om twee burgerhulpposten op te zetten.

Bron: Gemeente Wormerland

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio