10.2 C
De Bilt

Campagne ‘Ik zit klem’ voor meer bewustwording over huiselijk geweld

Zaanstad Acht gemeenten uit Zaanstreek – Waterland trekken samen op met een publiekscampagne over huiselijk geweld. Ze vragen aandacht voor alledaagse situaties waarin mensen klem zitten en steeds minder controle hebben over hun eigen leven door problemen of spanningen thuis. De initiatiefnemers willen inwoners bewust maken van wat ze zelf kunnen doen om ‘uit de klem’ te komen of om een ander daarbij te helpen.

Gemeenten, GGD Zaanstreek- Waterland, Veilig Thuis en andere partners starten 15 mei, tijdens de Dag van het gezin, met voorlichting in de vorm van waargebeurde verhalen.

In de klem

Zaanse Wethouder Songül Mutluer (o.a. Jeugd, Ouderen): ‘Kennissen, familieleden, buren en anderen kunnen een belangrijke rol spelen in het signaleren en aanpakken van huiselijk geweld. Het bespreekbaar maken of alleen al laten weten dat je er voor iemand wilt zijn, kan het uit de taboesfeer halen. Het is niet altijd makkelijk, maar niets doen is geen optie. Want landelijk zit er in elke klas minstens 1 kind dat thuis te maken heeft met geweld en dat geldt ook voor 1 op de 20 ouderen. De publiekscampagne richt zich daarom ook op de omgeving en past goed bij ons actieplan Geweld Hoort Nergens Thuis, dat zich vooral richt op een nog betere samenwerking tussen professionals.’

Verhalen

Op www.ikzitklem.zaanstad.nl staan vanaf 15 mei alledaagse situaties centraal, in de verhalen van ervaringsdeskundigen. Het gaat om vrijwilligers van Open de Voordeur en RCO de Hoofdzaak. Zowel slachtoffers als een dader delen wat ze doormaakten. Ook een omstander vertelt zijn verhaal en hoopt daarmee anderen te helpen. Het gaat om waargebeurde verhalen van Sonja, Tom, Louisa en Dennis. Ze vertellen over signalen en geven tips over hoe je het gesprek begint.

Boodschap

De ervaringsdeskundigen hebben een boodschap voor inwoners van regio Zaanstreek – Waterland: “Weet dat problematische situaties in alle lagen van de samenleving voorkomen. Oordeel daar als omstander niet over. Kijk naar elkaar om en toon interesse in elkaars leven. Voelt iets niet pluis? Stel dan vragen over de feiten. Bijvoorbeeld over wat je hoort of hebt gezien. Vraag door en toon interesse. Besef dat het ogenschijnlijk kleinste gesprekje, een wereld van verschil kan betekenen voor iemand die klem zit. Het steuntje in de rug”.

Praten helpt

Aan mensen die zelf in een lastige situatie zitten, willen de ervaringsdeskundigen vooral duidelijk maken dat erover praten echt helpt. Het duurt vaak lang voor je beseft dat je situatie opmerkelijk is en aandacht nodig heeft. Iemand in je omgeving kan de brug zijn naar een oplossing. Vaak begint dat met de vraag: Hoe is dit voor jou? Hun tips: Je hoeft het niet alleen op te lossen. Probeer in contact te blijven met mensen die je vertrouwt. Een buurvrouw, vriend, een welzijnswerker of bijvoorbeeld je huisarts.

Actieplan

Het regionaal actieplan ‘Geweld hoort nergens thuis’ beschrijft de situatie in onze regio en komt met een gerichte aanpak. Door de coronamaatregelen moeten mensen nu vaker thuis blijven. Spanningen kunnen daarom verder oplopen. Dit maakt het nog belangrijker om nu in actie te komen.

Meer weten

De gemeenten publiceren de verhalen vanaf 15 mei, onder andere op de website www.ikzitklem.zaanstad.nl. Ook via de social mediakanalen komen de voorbeelden voorbij. De Dag van het gezin is bewust gekozen als aftrap. Juist op deze dag willen de initiatiefnemers een signaal afgeven dat het niet vanzelfsprekend is dat mensen in een gelukkige thuissituatie zitten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio