9 C
De Bilt

Inspirerend cultuuronderwijs voor alle Noord-Hollandse leerlingen

Plein C, het kenniscentrum voor cultuuronderwijs in Noord-Holland, heeft een subsidie van bijna 3,5 miljoen euro gekregen vanuit het landelijke FCP. De provincie Noord-Holland en de Noord-Hollandse gemeenten verdubbelen dit bedrag. Met het geld wordt het onderwijs op alle scholen in Noord-Holland de komende 4 jaar verbeterd.  


Met de bijdrage van het landelijke FCP wil Plein C verbeteringen die voor 213 scholen in het primair onderwijs zijn gestart verder ontwikkelen. Daarnaast wordt er geïnvesteerd in het onderwijsaanbod op 114 basisscholen en 12 middelbare scholen waar nog weinig aandacht is voor cultuur.Aan dit plan doen 26 kleine en middelgrote gemeenten mee, die zijn georganiseerd in 15 lokale projecten. Plein C heeft coördinerende taken en verzorgt een provinciaal programma met trainingen, visietrajecten, workshops en kennisdeling, dat ondersteunend en versterkend is voor de lokale partners. Plein C zorgt ook voor provinciale afstemming en kennisdeling. Daarnaast biedt zij, vanuit een opdracht van de provincie in het kader van kansengelijkheid ondersteuning aan scholen in de gemeenten die niet meedoen aan  het programma Cultuureducatie met Kwaliteit (CmK). 

Cultuur op school is verrijking voor elk kind


Directeur Plein C, Karin Geelink: “Of een kind nu in een dorp of grote stad opgroeit, voor elk kind is cultuur op school een verrijkende en stimulerende ervaring. Want wie geniet van een leuke theatervoorstelling of tentoonstelling, zelf een rol speelt, danst, muziek maakt, verhalen bedenkt of met een 3d printer een eigen ontwerp uitprint. En zo ontdekken kinderen waar ze goed in zijn, wat ze leuk vinden, samen of alleen, met het hoofd, hart en handen. Door grenzen te verleggen en te experimenteren, bouwen kinderen ook zelfvertrouwen op. Plein C zet zich samen met partners als provincie, gemeenten, scholen en culturele instellingen in voor betere cultuureducatie.  Juist in deze tijd is het belangrijker dan ooit gebleken om cultuureducatie in te zetten voor de ontwikkeling van kinderen.”

Beter verankeren in alle lesprogramma’s

De provincie Noord-Holland draagt in de periode 2021-2024 elk jaar 7,5 ton bij aan het provinciaal CmK programma. Zita Pels: ”Door cultuureducatie ontwikkelen kinderen veel vaardigheden en ontdekken zij hun talenten. Ze leren meer over hun eigen geschiedenis en andere culturen. De provincie vindt het belangrijk dat iedereen ongeacht plaats, achtergrond of onderwijsniveau cultuuronderwijs krijgt. Door de inzet van Plein C is het onderwijs op heel veel scholen al beter verankerd in het lesprogramma. De komende jaren richten wij ons meer op het ondersteunen van leerlingen voor wie dit minder binnen handbereik is, denk aan leerlingen die speciaal onderwijs volgen. Ook zijn er nog nauwelijks vmbo –leerlingen bereikt, daar willen wij blijvend verandering in brengen.”

Cultuureducatie met Kwaliteit: doorpakken na 8 jaar bouwen

Het programma Cultuureducatie met Kwaliteit is gestart in 2013 en opgezet door Ministerie OCW als stimuleringsprogramma voor kinderen om te profiteren van goed onderwijs waarin ze belangrijke vaardigheden leren en plezier hebben.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio