14.7 C
De Bilt

De Bokashi methode: maaisel wordt prima bodemverbeteraar

Bermen en oevers moeten gemaaid worden, maar wat te doen met het maaisel? Verwerken als gft is natuurlijk een prima optie, maar fermenteren via de Bokashi methode levert nog meer op. In de gemeenten Bergen, Heiloo, Castricum en Uitgeest stappen ze over op deze nieuwe methode.

 

De Bokashi methode (de term is Japans) staat voor het verwerken van natuurlijk materiaal door het te fermenteren en daarmee klaar te maken voor de bodem. Op kleine schaal kan dat via een speciale container in de keuken, op grote schaal door bijvoorbeeld de opbrengst van een gemaaide berm te mengen met fermentatie-bacteriën en de hoop luchtdicht af te dekken. Na 8 tot 10 weken kan het dan de bodem in of op.

 

Primeur

Elders in het land passen diverse gemeenten deze methode al toe, in Noord-Holland zijn de 4 gemeenten de eersten die ermee beginnen. Het gaat nu nog om een pilot.

In de overeenkomsten met de bedrijven die het maaiwerk uitvoeren is opgenomen dat ze het maaisel op deze manier verwerken. De eerste ‘oogsten’ zijn nu, zo’n 8 tot 10 weken na het opzetten, gereed voor gebruik.

De voordelen zijn voor de gemeenten dat dit op termijn goedkoper is, het levert meer materiaal op dan bij het maken van compost, het scheelt in transport doordat maaisel nu op locatie wordt verwerkt, en er treedt geen energieverlies (CO2) op in het fermentatieproces. Zo hoeft er geen gft meer naar de afvalverwerker en compost terug aangevoerd te worden.

 

Eigen gebruik en verkoop

De gemeenten willen het gebruik van deze Bokashi geleidelijk invoeren in de eigen organisatie en het andere deel verkopen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio