14.5 C
De Bilt
woensdag, 29 mei 2024

De passie van Martijn de Groot: strandwachters in het Kleinste museum van Haarlem

In het Kleinste museum van Haarlem staat vanaf vrijdag 9 februari een strandpaal. Martijn de Groot heeft in de afgelopen jaren ruim 300 strandpalen langs de Nederlandse Noordzeekust gefotografeerd. In het Kleinste museum van Haarlem zijn vooral heel veel ansichtkaarten van de strandpalen te zien. Daarnaast zie je ook van alles dat met strandpalen en strandmetingen te maken heeft: NAP-bouten, bordjes, strandboeken en kustlijnkaarten.

Strandpalen in beeld door Martijn de Groot

Langs de stranden van Nederland staan strandpalen met kilometernummers. Martijn de Groot liep de hele kust af en fotografeerde alle kilometerpalen. Dat er zoveel strandpalen aan de kust staan valt pas op als je de foto’s bij elkaar ziet. Martijn de Groot heeft recent zijn boek ‘Strandpalen van Nederland’ uitgegeven. Daarin zie je dat de variëteit enorm is. Het is bijzonder Nederlands cultureel erfgoed.

Wil je er meer over weten dan kun je dat lezen in het boek ‘Strandpalen van Nederland’ dat in Kunst Centrum Haarlem te koop is. Ook de ansichtkaarten van de strandpalen van Bloemendaal en Zandvoort zijn te koop.

Expo

De verzameling strandpalen, nummer 39 in deze bijzondere kleine expositieruimte aan de Gedempte Oude Gracht 119, is te zien tot 15 april 2024. De opening van de tentoonstelling is op zaterdag 10 februari om 15:00 uur. Martijn zal dan vertellen over zijn collectie en wat hij allemaal te weten is gekomen over strandpalen. Welkom. Aanmelden niet nodig.

Kleinste museum van Haarlem

Het Kleinste museum van Haarlem presenteert 5x per jaar een unieke verzameling van min of meer bekende Haarlemmer(s). Het museum is onderdeel van Kunst Centrum Haarlem. Vanaf 2017 zijn er steeds nieuwe verzamelingen te zien van bekende en minder bekende Haarlemmers. Eerder zijn verzamelingen te zien geweest van Hans Lammers (postkaarten uit Lourdes),  Johan Booij (pennen), Frenk van der Linden (China), Willemien Spook (drogisterijartikelen), René van Stekelborg (het Droste mannetje) en Brigitta Kaandorp (dropdoosjes). Het museum is te bewonderen vanaf de stoep op de Gedempte Oude Gracht 119 en daarom 24/7 open.

Kunst Centrum Haarlem

Kunst Centrum Haarlem is dé kunstuitleen in de regio Kennemerland en heeft een collectie van ongeveer 5000 kunstwerken. Naast de kunstuitleen presenteert Kunst Centrum Haarlem regelmatig exposities en organiseert bijeenkomsten met kunstenaars. De tentoonstellingen zijn altijd gratis toegankelijk.

U kunt het kunst centrum bezoeken aan de Gedempte Oude Gracht 117-121 in Haarlem. Het is open van dinsdag t/m zaterdag van 11.00 – 17.00 uur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio