12.8 C
De Bilt

DeDAKKAS: groen paviljoen op parkeergarage De Kamp

Haarlem – Drie enthousiaste Haarlemmers zagen onlangs hun droom werkelijkheid worden. De bouw van hun initiatief DeDAKKAS is 15 januari begonnen. Het idee: een duurzaam horecapaviljoen bovenop parkeergarage De Kamp. De drie zijn geen projectontwikkelaars maar ‘gewoon jongens met een tof idee’. Ze hebben daarom veel samengewerkt met de gemeente Haarlem. Hoe ging dat in zijn werk?

Adembenemend uitzicht

In januari 2014 stond Dennis de Waart uit nieuwsgierigheid op de bovenste verdieping van parkeergarage de Kamp. Er stond geen auto geparkeerd en overal waar hij keek zag hij een ander stukje Haarlem. Hij stelde zich voor wat hij met deze plek zou kunnen doen. Al snel borrelde een idee op: een kas op het dak. Open en transparant. Waar je het hele jaar van het adembenemende uitzicht over Haarlem kan genieten.

Beelden verkopen

Maar hoe pak je zoiets aan? Om zijn plan uit te werken heeft Dennis eerst zijn idee gevisualiseerd. “Beelden verkopen. Ik werk in de architectuur en was daarom goed in staat mijn idee om te zetten in beelden. Daarmee ben ik naar de wijkraad gegaan om mijn plan te presenteren. Veel buurtbewoners vinden de parkeergarage nu maar lelijk en stonden er dus positief tegenover.”

Via de wijkraad kwam Dennis bij de gemeente terecht. Ook hier vonden ze zijn idee leuk, maar werd het niet meteen serieus genomen. “Mijn idee paste niet in het bestemmingsplan. Gelukkig was er een kleine groep ambtenaren die echt aan de slag wilde met mijn plan. Zij hebben mij goed geholpen.”

Lange weg

Tussen droom en uitvoering zat een lange weg. Zo moest Dennis voor de wijziging van het bestemmingsplan een ruimtelijke onderbouwing maken. “Ik moest berekenen hoeveel schaduw het gebouw zou veroorzaken en plannen bedenken voor onder andere het leggen van leidingen.”

Dennis heeft altijd in zijn idee geloofd en kreeg veel steun vanuit de stad. Ook ontmoette hij Victor van Veelen, die enthousiast was over zijn plan en wilde helpen. De tijd en moeite van de twee heren was gelukkig niet voor niets: in 2016 kregen ze een vergunning voor tien jaar.

Perfecte match

Met de vergunning op zak vonden ze in Jeroen Spek een goede horecaondernemer. “In Jeroen zagen we de perfecte match. Hij had de ambitie om een horecagelegenheid in Haarlem te openen,” vertelt Dennis. “Ik had als het ware het plan en zij de locatie,” vult Jeroen aan.

Crowdfunding

Jeroen vervolmaakte het businessplan waarmee de mannen naar de bank konden. “De bank wilde de lening geven, maar het privérisico was voor ons te groot,” vertelt Jeroen. “We zijn toen op zoek gegaan naar een andere manier van financieren en vonden in crowdfunding de beste optie. 289 particulieren hebben in ons geïnvesteerd en daardoor hebben we ons doelbedrag ruimschoots gehaald. De aanvullende financiering met de bank was daarna ook snel geregeld.”

DeDAKKAS

Na vier jaar met veel hordes op de weg is de bouw in januari officieel van start gegaan. De mannen hopen in april DeDAKKAS te kunnen openen. In de kas van 310 vierkante meter zal in eerste instantie zowel lunch als diner geserveerd worden. Op het nog grotere buitenterras kun je van het uitzicht genieten en zal ruimte zijn voor kleine culturele activiteiten. Met als volgende droom voor Dennis: “Een kleinschalige theatervoorstelling. We hebben de ruimte en het prachtige Haarlem als levend decor.”

Samen gedaan

In Haarlem zijn veel actieve bewoners met goede ideeën. De gemeente Haarlem probeert zoveel mogelijk ruimte te maken voor initiatieven uit de stad. Bent u ook bezig met een mooi initiatief voor Haarlem? Kijk dan op www.haarlem.nl/initiatieven.

Bron: gemeente Haarlem

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio