14.9 C
De Bilt
donderdag, 21 september 2023

Deel van de Oosterzijweg in Heiloo wordt nieuw ingericht

Heiloo – Om de verkeersveiligheid en leefbaarheid te verbeteren richten wij een deel van de Oosterzijweg opnieuw in. Het deel tussen de Ambachtsweg en Maria’s Hof krijgt een 30km/u inrichting en een duurzame oplossing voor de waterafvoer. Bewoners, Fietsersbond en het Verkeerspanel zijn samen met de gemeente Heiloo tot het nieuwe ontwerp gekomen. Het college stelde het definitief ontwerp op 9 mei vast. De werkzaamheden starten naar verwachting in december en zijn in het voorjaar van 2024 afgerond.

Nieuw straatbeeld Oosterzijweg

Aanleiding voor de herinrichting is de slechte staat van het asfalt, deze is aan vervanging toe. Daarnaast is dit deel van de Oosterzijweg volgens het verkeersbeleid een woonstraat waar 30 kilometer per uur geldt. De huidige inrichting voldoet daar niet aan en wordt daarop aangepast. Het nieuwe ontwerp is verder klimaatbestendig en houdt rekening met een veranderend klimaat.

Belangrijkste veranderingen:

  • Wij vervangen het asfalt door nieuwe klinkers. Het gebruik van klinkers is een kenmerk voor een woonstraat waar een maximum snelheid van 30 km/u geldt. Klinkers nodigen uit om langzamer te rijden.
  • Er komen verkeersplateaus ter hoogte van de fietsdoorsteken van de Warmoezierslaan en De Boog. De aanleg van een plateau maakt de kruising gelijkwaardig en daarmee veiliger. Rechts heeft dan voorrang. Ook gaat de snelheid van het autoverkeer door de aanleg van plateaus naar beneden.
  • Wij vervangen de duikers die de twee greppels verbindt ter hoogte van Oosterzijweg 60, Oosterzijweg 96 en de Warmoezierslaan. Dit zorgt voor een betere afwatering richting het open water langs De Boog. Een duiker is een buis die twee sloten of greppels met elkaar verbindt.

Wethouder Rob Opdam: “De herinrichting van dit deel van de Oosterzijweg draagt bij aan een veilige, maar vooral ook duurzame inrichting. Door klinkers aan te brengen en gelijkwaardige kruisingen in te richten, vergroten wij de verkeersveiligheid. Verder is er gekozen voor innovatieve en klimaatbewuste oplossingen, zoals het vasthouden, infiltreren en bergen van water. Dit is opgemerkt door het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier dat voor deze maatregelen 30% subsidie verleende. Een mooie opsteker voor het project en voor een toekomstig duurzaam Heiloo’’.

Duurzaamheid

In het ontwerp is veel aandacht besteed aan duurzaamheid. Naast klinkers, die langer mee gaan dan asfalt, komt er ook ledverlichting. Langs de Oosterzijweg komen nieuwe straatkolken. Deze straatkolken zijn niet aangesloten op de riolering. Het water zakt direct weg in de ondergrond en gaat daarom niet naar de waterzuiveringsinstallatie. Hiermee besparen wij energie en wordt bij hevige neerslag de wateroverlast beperkt.

Planning en proces

Nu het definitieve ontwerp is vastgesteld starten de voorbereidingen en het plannen van de werkzaamheden. De uitvoering van het project start naar verwachting in december 2023 en is in het voorjaar van 2024 klaar. Bewoners krijgen bericht over alle werkzaamheden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio