13.8 C
De Bilt

Devika Partiman winnaar Ribbius Peletier Penning

Noord-Holland – De oprichter en voorzitter van Stichting Stem op een vrouw, Devika Partiman, mag als eerste winnaar de Ribbius Peletier Penning in ontvangst nemen. Volgens de vakjury is de wijze waarop zij haar ideeën vormgeeft ‘briljant’. De uitreiking vindt plaats op donderdag 7 maart in de Statenzaal van het provinciehuis in Haarlem.

Partiman heeft vrouwen in politiek gekregen

Met haar stichting heeft Partiman ervoor gezorgd dat er meer vrouwen op politieke functies actief zijn. Het idee achter haar stichting is kiezers op te roepen niet op de eerste vrouw op de stemlijst van politieke partijen te stemmen, maar op een lager geplaatste vrouw op dezelfde lijst. De jury, onder leiding van Eerste Kamervoorzitter Ankie Broekers-Knol, prijst Partiman’s initiatief voor de concrete resultaten die dat heeft opgeleverd.

Meer vrouwen in de politiek

Partiman is tijdens de Tweede Kamerverkiezingen in 2017 begonnen met de landelijke campagne voor meer vrouwen in de politiek. Na de gemeenteraadsverkiezingen in 2018, is het nu de beurt aan de Provinciale Statenverkiezingen op 20 maart en de Europese verkiezingen op 23 mei. Naast het voeren van campagne organiseert Partiman met Stem op een vrouw trainingen en organiseert ze evenementen en debatten om politieke organisaties bewust te maken van genderongelijkheid. Ook maakt ze vrouwelijke rolmodellen in de politiek zichtbaar.

Prijs voor Stem op een vrouw

Partiman: “Ik vind het een enorme eer om deze penning, die naar zo’n bijzondere vrouw is vernoemd, te mogen ontvangen. Ik ben enorm trots op wat Stem op een vrouw al heeft bereikt, juist ook in mijn eigen provincie. In Heerhugowaard, waar ik opgroeide, en in mijn huidige woonplaats Amsterdam is bijvoorbeeld sinds de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 mede door voorkeursstemmen de helft van de raadsleden vrouw. Deze prijs voelt als een erkenning dat mijn werk als activist gezien en gewaardeerd wordt. En ik blijf me, gesterkt door dat gevoel, inzetten voor een politiek die állen die zich in Nederland bevinden representeert.”

Ribbius Peletier Penning

De Ribbius Peletier Penning, ontworpen door vormgever en kunstenaar Jennifer Hoes, wordt de komende vijf jaar uitgereikt aan een vrouw die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor de positie van vrouwen in de Noord-Hollandse politiek. Ribbius Peletier was de eerste vrouwelijke bestuurder van Noord-Holland. Ze werkte haar hele leven aan vrouwenrechten. Provinciale Staten hebben deze nieuwe onderscheiding, die is ingesteld vanwege 100 jaar vrouwenkiesrecht, naar haar vernoemd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio