8.8 C
De Bilt

Duidelijke en strikte regels voor veiligheid bij landelijke intocht Sinterklaas

Zaanstad – De landelijke intocht van Sinterklaas is een evenement voor kinderen. De rechten van kinderen vormen het uitgangspunt bij de maatregelen die de burgemeester, politie en Openbaar Ministerie nemen om een ongestoord, feestelijk en veilig verloop van de intocht te waarborgen. In het gebied waar de intocht plaatsvindt gelden duidelijke regels voor bezoekers. Voor demonstraties zijn strikte voorwaarden vastgesteld.

Het gebied waar de intocht plaatsvindt is aangewezen tot evenemententerrein. Dit terrein wordt afgezet met hekken en is alleen via toegangspoorten toegankelijk. Voor de veiligheid van de bezoekers gelden er op het evenemententerrein duidelijke huisregels. Zo is er bij de toegangspoorten standaard sprake van tassen- en jassencontrole. Verder zijn agressie, discriminatie, intimiderende groepskenmerkende kleding en glaswerk verboden. Ook het gebruik van drones is niet toegestaan. Alleen de NTR mag, ten behoeve van de tv-uitzending, een drone gebruiken.

Geen wanordelijkheden

Voor demonstraties geldt dat ze geen wanordelijkheden mogen veroorzaken. Bij een evenement waar veel kinderen aanwezig zijn, en dat is hier het geval, is de tolerantie voor wanordelijkheden zeer laag. Kinderen mogen best iets meekrijgen van een demonstratie, maar zij hebben het recht om niet blootgesteld te worden aan gespannen situaties, verbale of fysieke confrontaties en andere grensoverschrijdende zaken. Daar wordt een scherpe grens getrokken.

Wie wil demonstreren tijdens de Landelijke Intocht van Sinterklaas dient daar uiterlijk 72 uur van te voren een kennisgeving van te doen bij de gemeente Zaanstad. Alleen demonstranten met wie vervolgens goede afspraken kunnen worden gemaakt, wordt de mogelijkheid geboden om aan de looproute van Sinterklaas te demonstreren in speciaal daarvoor bestemde vakken.

Strikte voorschriften

Voor-  en tegenstanders van Zwarte Piet die een demonstratie aanmelden en met wie afspraken gemaakt zijn, krijgen een plek toegewezen die niet in elkaars nabijheid is. Dit om eventuele confrontaties te voorkomen.  Een demonstratiezone is altijd duidelijk afgescheiden van de plekken waar kinderen staan. Rondom de demonstratievakken worden maatregelen genomen zodat de kans op gespannen situaties of grensoverschrijdende situaties minimaal is.

Voorschriften die gelden voor demonstrerende groepen zijn onder meer dat men in het aangewezen vak dient te blijven, zelf zorgt voor een ordedienst en geen gezichtsbedekkende kleding draagt. Ook mogen er  geen gevaarlijke of brandbare materialen  worden meegenomen, zijn alcohol en drugs verboden en is versterkt geluid niet  toegestaan. Indien voorschriften niet worden nageleefd, zal handhavend worden opgetreden.

Niet aangemeld

Demonstranten die zich niet hebben aangemeld en/of niet bereid zijn tot het maken van afspraken worden verwezen naar een locatie op ruime afstand van de looproute. Ook voor eenmansprotesten  gelden duidelijke kaders: eenmansprotesten mogen geen demonstratie verhinderen of de openbare orde verstoren.

Voor alle demonstranten geldt dat de politie kan en zal optreden bij overlast, het plegen van strafbare feiten en (dreigende) verstoringen van de openbare orde. In het uiterste geval kan de burgemeester een demonstratie beëindigen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio