15.8 C
De Bilt

Eerste deelauto’s in Hyde Park van gemeente Haarlemmermeer

Dinsdag onthulden wethouders Marja Ruigrok (verkeer en vervoer) en Jurgen Nobel (woningbouw) symbolisch de eerste deelauto in Hyde Park in Hoofddorp. De deelauto’s van MyWheels staan er in opdracht van ontwikkelaar Hyde Park Hoofddorp B.V.

Eerder dit jaar werden er afspraken gemaakt met de gemeente over het aanbieden van de deelauto’s. Voor de eerste drie jaar zal dit in de vorm van een pilot zijn.  Bewoners van Hyde Park en omwonenden kunnen gebruikmaken van de deelauto’s.

Twee deelauto’s in Hyde Park

Er staan nu twee deelauto’s naast het opgeleverde blok Kensington. Deze deelauto’s staan op gereserveerde plekken, waardoor ze geen openbare parkeerplekken innemen. Door de deelauto’s op straat te parkeren wordt de zichtbaarheid en daarmee het gebruik vergroot. De ontwikkelaar breidt, wanneer nodig, het aantal deelauto’s in de toekomst uit naar acht. De helft van de deelauto’s komt dan in de openbare parkeergarage.

Wethouder Nobel over de pilot: “In Hyde Park wordt goed gekeken hoe om te gaan met parkeren. Omdat de wijk dicht bij hoogwaardig openbaar vervoer ligt, leent het zich goed voor het stimuleren van deelautogebruik. Eén deelauto kan maximaal vijf particuliere auto’s vervangen, waardoor er in totaal minder parkeerplaatsen nodig zijn.”

Elektrische deelauto’s

De aanleg van de laadpalen en bijbehorende elektrische netwerken die nodig zijn voor het opladen van elektrische auto’s kost veel tijd. Het duurt nog even voordat dat mogelijk is. De eerste deelauto’s rijden daarom nu nog op benzine en worden in de toekomst vervangen door elektrische auto’s. De pilot sluit dan nog beter aan bij het mobiliteitsbeleid van de gemeente Haarlemmermeer.

“Vrijheid van bewegen staat in de gemeente Haarlemmermeer centraal. Dan moet er wel wat te kiezen zijn. Mooi dat er nu dus een aanbod van deelauto’s bijkomt. Als we hiermee bijvoorbeeld kunnen voorkomen dat een tweede of derde auto wordt aangeschaft, zetten we al goede stappen”, zegt wethouder Ruigrok.

Afspraken

Met de ontwikkelaar van het woongebouw Kensington zijn afspraken gemaakt over de voorwaarden van de pilot. Zo wordt het gebruik van de deelauto’s doorlopend gemonitord, zodat zij in overleg meer of minder deelauto’s kunnen inzetten. Ook is afgesproken om de ervaringen in de pilot continu te benutten. De ervaringen die Hyde Park Hoofddorp BV opdoet tijdens deze pilot bij het eerste woongebouw, kan zij gebruiken bij de gebouwen die nog opgeleverd worden.

Deelauto huren

De deelauto’s zijn eigendom van verhuurder MyWheels. De auto’s zijn te huur via de website mywheels.nl of via de app van MyWheels. De bewoners van het woongebouw Kensington in Hyde Park krijgen voor de totale duur van de pilot maandelijks een rittegoed om het gebruik van de deelauto’s te stimuleren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio