14.7 C
De Bilt
zaterdag, 25 mei 2024

Eikenprocessierups gezien? Wat moet je doen.

Bergen – Ze zijn er niet veel in ons gebied, maar heeft u de eikenprocessierups gezien? In Uitgeest en Castricum heeft de gemeente al diverse nesten met eikenprocessierupsen verwijderd. De gemeente roept inwoners op om een melding te maken als ze een boom aantreffen waar de rups voorkomt.

Wat doet de gemeente

Zit er een nest met rupsen in een boom op openbare gemeentegrond, dan haalt de gemeente het nest met rupsen zo snel mogelijk weg. Gaat het om een boom in eigen tuin, dan kan men ook het best de gemeente bellen. Vooralsnog zorgt de gemeente ook in dit geval voor het weghalen van het nest.

eikenprocessierups gezien
Nest eikenprocessierupsen Foto: © Joke Rietveld – Regio Online

Veel terreinen zijn in eigendom of beheer van natuurbeheerders. Zij zorgen zelf voor bestrijding van de rups. Ook hier geldt: maak een melding bij de gemeente als nest met rupsen wordt aangetroffen. De gemeente neemt dan contact op met de terreineigenaar of -beheerder.

Wat kunt u doen

De eikenprocessierups kan van half mei tot medio augustus voor ongemak zorgen. Contact met de brandharen kan klachten als jeuk, huiduitslag en irritatie aan de ogen of luchtwegen veroorzaken. Daarom kunt u de rupsen beter vermijden. Wanneer u onverhoopt toch klachten heeft die horen bij contact met eikenprocessierups, neem dan contact op met uw huisarts.

Wie de eikenprocessierups aantreft, kan het best afstand houden en vooral niet zelf aan de slag gaan. Een nest verwijderen is werk voor gecertificeerde instanties.

Meer informatie is te vinden op https://processierups.nu.

Binnenkort kunt u op de website van uw gemeente vinden wat u zelf kunt doen in de strijd tegen de eikenprocessierups.

Hoe melden

Melden kan via de website van de gemeente of telefonisch:

Bergen-nh.nl/melding – 072 888 00 00

Uitgeest.nl/melding – 14 0251

Castricum.nl/melding – 14 0251

Heiloo.nl/melding – 072 535 66 66

Wat doet de gemeente nog meer

De processierups komt voor in eikenbomen. Een beleid met gevarieerde aanplant helpt tegen verspreiding. Ook andere maatregelen als feromoonvallen of mezenkasten kunnen helpen. De gemeente werkt aan maatregelen om overlast in de toekomst te bepreken. Overigens kiest de gemeente bij boomaanplant al voor variatie. Dat voorkomt namelijk ook dat een hele bomenrij verwijderd moet worden bij aantasting door (besmettelijke) ziektes als iepenziekte, kastanjebloedingsziekte of essentaksterfte.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio