16.3 C
De Bilt

De eikenprocessierups: wat moet je doen als je ze aantreft?

Ook dit jaar zorgt de eikenprocessierups voor ongemak. In Castricum, Uitgeest en Heiloo zijn al diverse nesten met eikenprocessierupsen verwijderd door de gemeente en een aannemer. De gemeenten Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo roepen inwoners op melding te maken van bomen waarin de rups voorkomt.

De eikenprocessierups kan van half mei tot medio augustus voor ongemak zorgen. Contact met de brandharen kan klachten als jeuk, huiduitslag en irritatie aan de ogen of luchtwegen veroorzaken. Daarom is het goed de rupsen te vermijden. Bij ernstige klachten is het advies om contact op te nemen met de huisarts.

Wat kunnen inwoners doen

Wie de eikenprocessierups aantreft, kan het best afstand houden en vooral niet zelf aan de slag gaan. Een nest verwijderen is werk voor gecertificeerde instanties. De gemeente roept op om een nest altijd te melden. Meer informatie is te vinden op www.processierups.nu. En ook op de gemeentelijke website staat informatie over wat inwoners zelf kunnen doen in de strijd tegen de eikenprocessierups.

Wat doet de gemeente

De gemeente houdt inspecties op locaties waar de rups mogelijk aanwezig is. Zit er een nest met rupsen in een boom op openbare gemeentegrond, dan haalt de gemeente het nest met rupsen zo snel mogelijk weg. Wie een nest ziet kan dit melden bij de gemeente.

Gaat het om een boom op niet-gemeentegrond, dan is melden bij de gemeente ook de beste optie. De gemeente haalt het nest weg, ook bij particulieren, of neemt contact op met de beheerder als het bijvoorbeeld om een natuurgebied gaat.

Hoe melden

Melden kan het gemakkelijkst via de Fixi-app of via fixi.nl. Melden kan ook of via de website van de gemeente of telefonisch:

Wat doet de gemeente nog meer

De processierups komt voor in eikenbomen. Een beleid met gevarieerde (boom)aanplant, helpt tegen verspreiding. Daarom kiest de gemeente steeds vaker voor meerdere (boom)soorten in een straat. Onder andere mezen zijn een natuurlijke vijand van de rups. Het ophangen van mezenkasten is een goede optie. Ook het ecologisch maaien van bermen en het minder vaak uitmaaien van bomen dragen bij aan een leefgebied van natuurlijke vijanden van de rups.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio