8.8 C
De Bilt

Energieadvies op maat voor energiebesparing en comfortabel wonen

Heemskerk – Het energieverbruik verlagen dus geld besparen, maar wel comfortabel blijven wonen. Via project Duurzamer Wonen is dit mogelijk met advies op maat door een energiecoach van EcoHeemskerk. Ook Sandra de Nijs uit de gemeente Heemskerk heeft zich vorig jaar aangemeld met als doel het wooncomfort te vergroten. De Nijs: “Ik vind duurzaamheid heel belangrijk en ik wilde daar graag een steentje aan bijdragen.”

Deelname Duurzamer Wonen

“In 2015 ben ik inwoner geworden van Heemskerk, in een duurzame woning in de Broekpolder. Sinds november 2019 woon ik in een jaren 60 woning. Er waren al wat energiebesparende maatregelen doorgevoerd zoals dubbel glas. Dat was wel enige tijd geleden dus de woning was nog niet geheel duurzaam.” De Nijs wilde meer energiebesparende maatregelen doorvoeren.

uc?id=1RvUSfiZpBPfyQy3vEtNblRVNWPN tYvH
Sandra de Nijs – Foto: Omgevingsdienst IJmond

Zij heeft in mei 2020 contact gezocht met EcoHeemskerk voor energieadvies op maat. Via Teams heeft zij gesproken met coach George Poel. Op basis van haar antwoorden is er een stappenplan uitgekomen als startpunt voor het verduurzamen van het huis.

Adviezen

“Het was een prettig gesprek. De coach nam de tijd om zaken goed door te spreken. Op deze manier leerde ik mijn nieuwe woning beter kennen.” De klein en grote adviezen waren goed en duidelijk en De Nijs had een helder beeld wat zij kon aanpassen. “Ik kan nu ook de kleine maatregelen oppakken. Op zolder heb ik vaste kasten staan. De kasten kan ik voorzien van isolatiemateriaal. Dat is vrij gemakkelijk. En ik kan nog wat purschuim gebruiken om het een en ander dicht te maken.”

Warmtecamera

Poel heeft met een warmtecamera het huis heeft doorgemeten. “Dat vond ik super interessant. Ik precies zien waar in de woning er warmte lekt. In mijn woning was dat net onder aan de dakgoot en via de ramen.” In de toekomst ziet zij ook nog kansen om de grote maatregelen als zonnepanelen toe te passen. “Ik sluit de mogelijkheid ook niet uit om zonnepanelen te laten plaatsen op bijvoorbeeld het dak van een sportkantine, waarbij ik de stroom af kan nemen via een energiecoöperatie.”

Vrijwilliger bij EcoHeemskerk

“Ik vind duurzaamheid heel belangrijk. In de breedste zin van het woord. Het leek mij zo leuk om daar meer mee te gaan doen. Ik wil daar ook qua werk mijn tijd in steken.” Na haar gesprek met de energiecoach heeft zij zich aangemeld als vrijwilliger bij EcoHeemskerk in de werkgroep PR & Communicatie. “Ik steun dit initiatief en op deze manier kom ik ook meer te weten over duurzaamheid.” Meer weten over EcoHeemskerk? Kijk op www.ecoheemskerk.nl.

Energiebespaarbox en aanmelden

Het project biedt de deelnemers een gratis energiebespaarbox aan met onder andere tochtstrips en radiatorfolie. “Ik heb de radiatorfolie direct gebruikt.”

Via https://www.ecoheemskerk.nl/ kunt u een energiecoach aanvragen en er zijn nog een aantal energiebespaarboxen beschikbaar. In 2021 wordt het project uitgebreid met mogelijkheden voor huurders, houd uw lokale media in de gaten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio