14.8 C
De Bilt

Energietoeslag ook voor studenten op kamers

Gemeente Zaanstad stelt een ‘Energietoeslag 2022’ vast voor Zaanse studenten. Het gaat om studenten met een inkomen tot 120% van de bijstandsnorm, die op kamers of in een studentenhuis wonen. Het gaat om een bedrag van € 200. Aanvragen is mogelijk vanaf 1 december 2022 tot en met 31 januari 2023. 

Wethouder René Tuijn: “Inwoners die gebukt gaan onder de hoge energiekosten, willen we zoveel mogelijk helpen. Eerder breidden we in Zaanstad de doelgroep voor de energietoeslag al uit naar inkomens boven de armoedegrens. Nu kunnen we ook de groep studenten op kamers een toeslag verstrekken. Het gaat om circa 800 Zaanse studenten. We kiezen ervoor om deze regeling zo simpel mogelijk aan te bieden en niet via de individuele bijzondere bijstand zoals het Rijk voorstelde. Daarbij hebben we de aanvraagperiode ook met een maand verlengd, tot 31 januari 2023.” 

Energietoeslag aanvragen

Studenten met een inkomen tot 120% van de bijstandsnorm, kunnen de toeslag van € 200 vanaf 1 december aanvragen via www.zaanstad.nl, met zoekterm ‘energietoeslag studenten’. Inwoners die al eerder in aanmerking kwamen voor de energietoeslag (inkomens tot 140% van de bijstandsnorm) kunnen nog tot het einde van het jaar de toeslag aanvragen. Tot nu toe zijn er aan die groep ruim 7.000 toeslagen toegekend en zijn er nog ruim 1.100 aanvragen in behandeling. Of er ook een regeling ‘Energietoeslag 2023’ komt, is nog niet bekend. Daarover maakt het Rijk binnenkort meer bekend.

Toeslag ongeacht eigen energiecontract

Uitgangspunt van de energietoeslag 2022 is dat inwoners in aanmerking komen als zij verantwoordelijk zijn voor de betaling van energielasten van het adres waar zij wonen. Het is niet van belang of rechtstreeks betaald wordt aan de energiemaatschappij of indirect via de verhuurder van de woning. Bijvoorbeeld via de servicekosten of een opslag op de huur of anderszins. Dit moet de bewoner wel kunnen aantonen. Ook de woningcorporaties zijn hierover geïnformeerd om eventuele verwarring bij hun huurders weg te nemen.  

Energie besparen in de woning

Met de energietoeslag wil Zaanstad voorkomen dat inwoners in grote problemen komen door de stijgende energierekening. Tegelijkertijd blijft het belangrijk dat inwoners maatregelen nemen om minder energie te gebruiken in hun woning. Inwoners kunnen hier zelf mee aan de slag en de gemeente helpt waar mogelijk, in samenwerking met allerlei partners. De komende tijd zullen er nog meer acties en ondersteunende maatregelen komen. Een overzicht staat op www.wonen.zaanstad.nl/energiehulp

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio