2.1 C
De Bilt

Mijlpalen funderingsherstel in de Zaanse aanpak

De afgelopen jaren investeert Zaanstad actief in de aanpak van funderingen en worden goede resultaten geboekt. Zo is deze week de proef ‘Versterken en Verduurzamen’ succesvol afgerond, met twee huishoudens aan de Dorpsstraat in Assendelft. Hier is een twee-onder-één kapwoning met funderingsproblemen in zijn geheel vervangen voor energiezuinige nieuwbouw. De gemeente organiseerde de pilot in samenwerking met Bouwend Nederland, De Bouwcampus, Procap, Rabobank, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en bouwbedrijf Van Der Gragt.

Daarnaast zet Zaanstad nieuwe stappen voor meer bewustwording. Het Funderingsloket van de gemeente houdt funderingen in Zaanstad scherp in de gaten, onder andere via meetbouten, en biedt deze informatie laagdrempelig aan. De nieuwste stap hierin is de mogelijkheid voor eigenaren om zelf online het meetrapport voor hun woning in te zien. Honderden eigenaren krijgen daarover deze week een brief.

Funderingsherstel

Wethouder Songül Mutluer: “We willen dat Zaankanters prettig en veilig kunnen wonen, in een huis dat toekomstbestendig is en met betaalbare woonlasten. De proef waarbij we twee woningen met funderingsproblemen tegelijk vervangen voor energiezuinige nieuwbouw, is één van de manieren waarop we funderingsherstel nog meer willen versnellen in Zaanstad. Het is daarom een feestelijk moment dat we binnen 3 maanden dit project samen met de bewoners en de partners opleveren. Het laat ook zien dat we als gemeente echt van meerwaarde kunnen zijn voor alle inwoners die met hun fundering aan de slag willen. Ons Funderingsloket staat tot hun beschikking, denk aan informatie en bewustwording, advies en hulp bij financiering.”

Proef ‘Versterken en verduurzamen’, samen met je buren

Funderingsherstel bij rijtjeswoningen vraagt extra aandacht, want je bent als eigenaar dan vaak afhankelijk van je buren. Daar is een onorthodoxe manier van denken, rekenen en organiseren voor nodig. Door alleen de fundering te herstellen, verbetert de staat van een verouderde woning namelijk niet. Voor veel huishoudens is een nieuwbouwwoning dan een wens, maar een die zonder begeleiding van experts lastig te realiseren is. Daarom startte Zaanstad een proef om meerdere woningen tegelijk aan te pakken. Bewoners krijgen hulp bij het vinden en rondkrijgen van financiering, bouwkundig en technisch advies en het regelen van de nodige vergunningen. Zaanstad kreeg eerder van het Rijk een bijdrage vanuit de Woondeal om deze pilot te organiseren.

Ken de status van je fundering

Circa 10.000 Zaanse particuliere woningen hadden een fundering die op termijn hersteld moest worden. Van 2972 particuliere woningen is de fundering inmiddels hersteld en dit aantal blijft stijgen. Een fundering met korte houten palen is eens aan vervanging toe, want een slechte fundering geeft risico’s op scheuren en scheefstand, dat wil je voorkomen. Via een groeiend netwerk van meetbouten houdt de gemeente funderingen in gebieden met oudere woningen in de gaten.

De meetbouten monitoren in totaal 8188 panden en jaarlijks komen daar bouwblokken bij. Afhankelijk van de zakkingssnelheid van een woning, meet de gemeente tussen eens per twee jaar tot soms maandelijks. Op de website van het Funderingsloket staat een interactieve kaart waar inwoners informatie vinden over de staat van hun fundering/funderingsherstel.

Zelf online en 24 uur per dag meetgegevens inzien

Voor eigenaren met een woning met meetbouten was het al mogelijk om de meetrapporten per mail bij het Funderingsloket op te vragen. Nu is er daarvoor een systeem ontwikkeld, waarbij eigenaren online 24 uur per dag bij de meetgegevens van hun eigen huis kunnen. In een aantal wijken is inmiddels gestart met deze nieuwe manier om meetgegevens in te zien. In totaal kregen ruim 600 inwoners hierover een brief, met uitleg en een persoonlijke code om de meetgegevens te bekijken. Deze werkwijze wordt de komende maanden per wijk uitgerold.

Inwoners met vragen over hun fundering of funderingsherstel of de gecombineerde aanpak ‘Versterken en Verduurzamen’ kunnen terecht bij het Funderingsloket van de gemeente Zaanstad over funderingsherstel, telefonisch via 075 – 655 22 27, per mail via funderingsloket@zaanstad.nl of kijk op www.funderingen.zaanstad.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio