14.5 C
De Bilt

Geen aanwijzing voor een burcht onder de voormalige Vrijburgschool in Uitgeest

Er was een vermoeden dat er een burcht gevonden zou worden op de locatie van de voormalige Vrijburgschool in Uitgeest. Omdat hier woningbouw is gepland, werd ter voorbereiding hierop onlangs archeologisch onderzoek uitgevoerd, op zoek naar resten van de vermoedelijke middeleeuwse burcht. Uit het voorlopige verslag van onderzoeksbureau Hollandia blijkt dat er geen vondsten zijn gedaan die kunnen worden gekoppeld aan de aanwezigheid van een burcht.

Het onderzoek leverde wel wat vondsten op in de bodem. Deze dateren echter vooral uit de tijd van de (de bouw van) de woonwijk in de jaren 80 van de vorige eeuw. De conclusie is dat er geen enkele aanwijzing is gevonden voor de aanwezigheid van een middeleeuwse kasteel op deze plek. De structuren die op oude luchtfoto’s te zien zijn en waarvan werd gedacht dat het grachten en omwallingen waren van een burcht, zijn niet op het schoolterrein gelegen of vallen er mogelijk net iets buiten. De zichtbare sporen op de luchtfoto kunnen ook ontginningssloten zijn uit de 19e eeuw. Die zijn wel gevonden in het onderzoek. Dit zal Hollandia te zijner tijd nader uitwerken in het onderzoeksrapport.

Onduidelijkheid over burcht blijft bestaan

Deze uitslag is teleurstellend voor de geschiedenis van Uitgeest, maar het betekent in ieder geval dat er op deze locatie woningen gebouwd kunnen worden zonder verder rekening te hoeven houden met archeologische vondsten. Dit zal tijd en kosten schelen. De kern van de burcht werd overigens al vermoed onder de huidige wijk De Kuil. Dat er in Uitgeest een burcht heeft gestaan, is dus ook na dit onderzoek nog steeds niet bevestigd, maar ook nog altijd niet uitgesloten.

Wie meer wil weten over de plannen op de Vrijburglocatie gaat naar: www.uitgeest.nl/plannen-en-projecten/centrumplan/vrijburg-locatie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio