6 C
De Bilt

Gemeente Heemstede juicht duurzame week College Hageveld toe

Heemstede – 10 oktober was de landelijke Dag van de Duurzaamheid. Aanleiding voor College Hageveld om een duurzame week te organiseren, van 9 tot en met 13 oktober. Zo heeft Sebastiaan Nieuwland, wethouder Duurzaamheid, samen met rector Wille Straathof een nieuwe manier van afval inzamelen op de school gepresenteerd. Bovendien heeft een team van 10 docenten zich aangemeld voor de landelijke Energy Battle waar de gemeente Heemstede voor de zesde keer aan mee doet.

Nieuwe manier van afvalinzameling

Het voorkomen van restafval dat niet meer kan worden gerecycled of gebruikt, is een actueel onderwerp voor de gemeente. Ook bij College Hageveld wordt hier veel aandacht aan gegeven. Zo zijn er tijdens de duurzame week nieuwe containers geplaatst, die onder meer de vele plastic flesjes en plastic afkomstig van de leerlingen apart inzamelen. Door beter gescheiden in te zamelen, is het ook makkelijker om andere, nieuwe of zelfs betere producten te maken van deze grondstoffen.

Team docenten doet mee aan Energy Battle

De Energy Battle wordt georganiseerd door het Klimaatverbond en loopt van oktober 2017 tot en met januari 2018, met in Heemstede drie verschillende deelnemende teams. Deze wedstrijd tussen verschillende gemeenten stimuleert deelnemers om thuis op eenvoudige wijze energie te besparen, soms tot wel 15%. Gemeente Heemstede was in 2016 winnaar, doordat de deelnemende teams het meest hadden bespaard. Het team docenten schreef zich in op de landelijke Dag van de Duurzaamheid.

Energiescan levert energiebesparing op

Als winnaar van de Energy Battle 2016 ontving gemeente Heemstede een energiescan voor een locatie naar keuze. De gemeente heeft College Hageveld de scan aangeboden en er zijn al besparingen gerealiseerd door de scan en bijbehorende monitoring. Een mooi resultaat: ook een monumentaal gebouw als dat van College Hageveld kan dus energie besparen.

Meer activiteiten van college Hageveld

Maandag stond in het teken van de ‘Meatless Monday’ met alleen vegetarisch eten bij College Hageveld. Op de ‘Dikke Truien Dinsdag’ is de verwarming niet aan geweest. Woensdag was het ‘ Wasteless Wednesday’ met aandacht voor afval en op ‘Doortrap Donderdag’ is iedereen uitgedaagd om op de fiets naar school te komen. De hele week konden leerlingen in een ideeën bus hun goede ideeën over het verduurzamen van hun school inleveren. Vrijdag sloot de ideeën bus en zijn de prijswinnaars bekend gemaakt. De ideeën die een toepasselijke prijs opleverden waren het uitzetten van de verlichting in de kantine overdag, het verminderen van de hoeveelheid papier door meer gebruik van o.a. het digibord in de klas en het stimuleren van de app ‘ Afvalscheidingswijzer’ om het gescheiden afval inzamelen op school goed toe te passen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio