21.9 C
De Bilt

Gemeente draait verhoging leges horeca en evenementen terug

Zaanstad – Het college stelt aan de gemeenteraad van Zaanstad voor om de leges op de vergunningverlening van hoofdstuk 3 te verlagen met ruim 66%. Het gaat onder andere om leges voor vergunningen voor horeca, het organiseren van evenementen en voor kinderopvang.  Aan het begin van dit jaar verhoogde de gemeente deze leges om ze volledig kostendekkend te maken.

Prijsniveau van 2020

Het college wil de leges weer terugbrengen naar het prijsniveau van 2020, vermeerderd met 1,5% inflatie. Op deze manier wil de gemeente lokale ondernemers steunen die getroffen zijn door de coronacrisis. De verlaging gaat met terugwerkende kracht in vanaf 1 januari 2021.

Legesverlaging

Vanuit de samenleving en de gemeenteraad kwamen eerder dit jaar signalen dat de verhoging zorgt voor extra obstakels. Door de coronamaatregelen heeft het lokale bedrijfsleven het al lastig en de hoogte van de leges is een extra belemmering om nieuwe activiteiten en evenementen te organiseren. Het college gaf eerder dit jaar aan dat zij op zoek zou gaan naar een oplossing en komt nu met dit raadsvoorstel. Zaanstad wil het tekort dat ontstaat op de begroting financieren uit de coronagelden. Na het zomerreces zal de gemeenteraad het voorstel voor legesverlaging bespreken.

Gemeente stuurt voorlopig geen rekening

De gemeente stuurt voorlopige geen rekening voor aanvragen van vergunningen die onder dit voorstel vallen. Pas na behandeling in de gemeenteraad zullen de leges in rekening worden gebracht. Ook zal de gemeente teveel betaalde leges voor aanvragen vanaf 1 januari 2021 terug betalen. De gemeente zal de betrokkenen informeren na de raadsbehandeling.

Structurele oplossing voor tarieven 2022

De gemeenteraad stelt de hoogte van de leges voor volgend jaar vast tijdens de begrotingsbehandeling in november van dit jaar. Het college gaat nu op zoek naar een structurele oplossing voor de tarieven in 2022.

Geen precario over terrassen in 2021

Ook stelt het college aan de gemeenteraad voor om de precariobelasting op terrassen over het hele jaar kwijt te schelden aan ondernemers. Eind 2020 besloot het college – in afwachting van de ontwikkelingen rondom corona – om deze belasting niet te heffen over het eerste kwartaal van dit jaar. Nu duidelijk is dat de ontwikkelingen rondom corona nog steeds zorgelijk zijn, wil het college deze belasting over het hele jaar kwijtschelden. Ook hiervoor wil Zaanstad de coronagelden aanspreken. Na het zomerreces zal de gemeenteraad dit voorstel behandelen.

Eerder al verruimingen toegezegd

Eerder maakte Zaanstad bekend dat zij de verruiming van de terrassen toestaat tot 2023, mits er tegen die tijd nog landelijke coronabeperkingen gelden. Al deze maatregelen zijn ter ondersteuning van ondernemers en hebben als doel de lokale economie te stimuleren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio