19.2 C
De Bilt

Gemeente Wormerland organiseert Kindergemeenteraad ‘gezonde leefstijl’

Wormerland – Op donderdag 22 februari 2018 organiseert gemeente Wormerland in samenwerking met ProDemos – Huis voor democratie en rechtsstaat – een Kindergemeenteraad. Aan dit project doen 24 leerlingen uit groep 8 van basisscholen mee. Zij houden zich een middag lang op het gemeentehuis bezig met lokale politiek. Tijdens deze dag bedenken ze concrete plannen in het kader van het thema ‘ gezonde leefstijl’. De gemeente heeft voor de uitvoering van het beste plan een bedrag van € 2500,- beschikbaar.

 

De Kindergemeenteraad heeft als doel kinderen meer te betrekken bij politieke besluitvorming. Door ze zelf met politiek aan de slag te laten gaan, ervaren ze hoe politiek functioneert en hoe gemeentelijke besluiten tot stand komen.

Programma

Om 13.00 uur start de ‘ werkdag’ van de kinderen. Op het gemeentehuis voeren de leerlingen gesprekken met raadsleden. Zij vertellen de kinderen over hun werk en geven hun standpunten over het thema ‘gezonde leefstijl’. Met deze informatie kunnen de leerlingen hun projectvoorstellen goed onderbouwen.

‘s Avonds van 18.00 – 19.30 uur adviseren de leerlingen in een Kindergemeenteraadsvergadering de gemeenteraad over de besteding van het door de gemeente beschikbaar gestelde bedrag. Het project dat de meeste stemmen krijgt, wordt daadwerkelijk uitgevoerd. Een unieke kans dus voor de leerlingen om daadwerkelijk invloed uit te oefenen op het gemeentebeleid.

Belangstellenden zijn dan van harte welkom om (vanaf 18.00 uur) op de publieke tribune in het gemeentehuis plaats te nemen en de span­nende discussie te volgen die moet leiden tot het beste pro­ject.

De Kindergemeenteraad wordt geopend door de voorzitter van de ‘echte’ gemeenteraad, de burgemeester en voorgezeten door locoburgemeester Elly Fens.

 

Voorbereiding

Om de leerlingen voor te bereiden op de Kindergemeenteraad deden zij al eerder het spel Democracity. Bij dit spel ervaren de kinderen hoe democratische besluitvorming gaat. Daarna gingen zij op school aan de slag om een concreet en uitvoerbaar plan te bedenken. Deze nemen ze mee naar de Kindergemeenteraad.

 

Wat is ProDemos?

ProDemos is het ‘Huis voor democratie en rechtsstaat’. ProDemos legt uit wat de spelregels zijn van de democratie en de rechtsstaat en laat zien wat je zelf kunt doen om invloed uit te oefenen – in de gemeente, de provincie, het land en Europa.

Zie www.prodemos.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio