18.3 C
De Bilt
donderdag, 11 augustus 2022

Gerechtshof Den Haag doet tussenuitspraak over erfpachtbeleid gemeente Zaanstad

In de procedure tussen de gemeente en de Belangenvereniging Erfpacht Zaanstad (BEZ) en enkele Zaanse erfpachters heeft het gerechtshof in Den Haag onlangs een tussenuitspraak gedaan. Het Haagse gerechtshof vraagt Zaanstad om meer informatie om tot een eindoordeel over ons erfpachtbeleid te komen.

Ruim 9.000 woningen van de in totaal 60.000 woningen in Zaanstad staan op erfpachtgrond. Deze grond is van de gemeente. Vanaf 1995 geeft Zaanstad woningeigenaren de mogelijkheid om tegen betaling van een koopsom dit recht van erfpacht om te zetten in vol eigendom, oftewel: de grond te kopen.

Nieuw beleid 2007

In 2007 heeft Zaanstad nieuwe uitvoeringsregels vastgesteld voor het omzetten van het recht van erfpacht naar vol eigendom. Met deze regels wordt de koopsom bepaald. Deze nieuwe uitvoeringsregels waren nodig om de koopsom marktconform te maken zodat de gemeente een reële vergoeding ontvangt bij de verkoop van haar grond. Belangenvereniging Erfpacht Zaanstad en enkele Zaanse erfpachters spanden een rechtszaak aan omdat zij het niet eens zijn met de regels en bijbehorende koopsom die gemeente Zaanstad sinds 2007 hanteert. 

Extra informatie aanleveren

In het tussenarrest heeft het hof de bezwaren van de BEZ tegen enkele artikelen uit de algemene bepalingen verworpen. Daarnaast vindt het gerechtshof dat de gemeente het nieuwe omzettingsbeleid in 2007 te plotseling heeft ingevoerd. Het hof heeft de gemeente gevraagd om extra informatie aan te leveren over het nieuwe beleid vóórdat zij definitief beslist. Er is door het hof ook een mondelinge behandeling gepland. Deze zal naar verwachting in februari 2022 plaatsvinden. Beide partijen zullen dan gehoord worden door het gerechtshof.

Arrest gerechtshof bekijken

De gemeente gaat het arrest van het hof de komende periode zorgvuldig bestuderen en de gevraagde informatie aanleveren aan het gerechtshof.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio