7.2 C
De Bilt

Geslaagde bijeenkomst over de Regionale Energie Strategie

Uithoorn – Vijfentwintig inwoners, raadsleden, bedrijven en vertegenwoordigers van buurtbeheren hebben donderdagavond 6 februari 2020 deelgenomen aan de bijeenkomst over de Regionale Energie Strategie (RES). In een positief kritische sfeer hebben de deelnemers kunnen meepraten en discussiëren over de zoeklocaties en kansen voor grootschalige opwek van elektriciteit via wind en zon in Uithoorn en De Kwakel.

Optimaal gebruik van zon past in strategie

Aanwezigen hebben samen gekeken of en waar ze kansen zien voor grootschalige opwek van duurzame energie in de gemeente Uithoorn. Het resultaat was een gevarieerde mix van mogelijkheden voor Uithoorn en De Kwakel. Deelnemers waren ook duidelijk over wat ze niet zien zitten. Niet geheel onverwacht waren de meeste deelnemers positief over het gebruik van de zon voor energieopwekking. Vooral voor ‘zon op (grote) daken’ bleek veruit het meeste draagvlak. Ook was er veel bijval voor de innovatievere maatregelen ‘licht doorlatende panelen op kassen’ en ‘zon op parkeerplaatsen’.

Geen draagvlak zonnepanelen in Veenweidegebied

De deelnemers hebben ook duidelijk uitgesproken dat er bij hen géén draagvlak is om het Veenweidegebied te gebruiken voor zonnepanelen of voor windturbines. Een aantal aanwezigen stond er wel voor open om te kijken naar andere gebieden in de gemeente waar dat wel kan. Dan moet het wel goed landschappelijk ingepast worden. Bij de zonneweiden wordt dan wel gedacht aan een dubbelfunctie met bijvoorbeeld natuur en/of recreatie.

Wat gebeurt er na de bijeenkomst?

Goed om te weten is dat er in de hele provincie Noord-Holland naar schatting 3000 mensen in 33 regionale en 66 gemeentelijke bijeenkomsten hebben meegedacht aan de RES. Alle opmerkingen, suggesties en bedenkingen worden verwerkt in de concept-RES. “Na de avond werd duidelijker wat de RES gaat betekenen. In de concept-RES worden nog geen concrete locaties voor de opwek van hernieuwbare energie aangewezen. Wel wordt aangegeven welke zoekgebieden kansrijk zijn, bijvoorbeeld in de gemeente Uithoorn,” aldus wethouder Hans Bouma.

Hernieuwbare energie

Ook wordt berekend hoeveel hernieuwbare energie de hele energieregio (waar de gemeente deel van uitmaakt) kan opwekken. Het getal dat hieruit komt is het bod van de energieregio. Dit bod wordt in de zomerperiode doorgerekend door het Landelijk Bureau voor de Leefomgeving en het Nationaal Programma RES. De concept RES moet onder andere door de gemeenteraad van Uithoorn worden vastgesteld. Alle informatie over de RES in de regio Noord-Holland Zuid waar de gemeente Uithoorn deel vanuit maakt, is te vinden op de website https://energieregionhz.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio