-2 C
De Bilt

Gevelklok De Rede kroon op het werk

Uithoorn – De symbolische onthulling van de gevelklok op woensdag 19 januari zorgde voor een passend spektakel. Wie er onlangs is langsgekomen, had vast al gezien dat de steigers om het indrukwekkende pand De Rede aan de Amstel zijn verwijderd en de gevel goed zichtbaar is geworden. Met De Rede heeft Uithoorn er een plek voor stijlvol wonen en laagdrempelige ontmoetingen bij.

Gevelklok

De gevelklok pronkt bovenop het pand dat 30 prachtige huurappartementen omvat, waarvan de meeste op de Amstel uitkijken, een havenkantoor en een grote bibliotheek waar iedereen straks kan binnenlopen. Wethouder Hazen zegt trots te zijn op het resultaat en kijkt nog even terug op de lange weg die hieraan vooraf ging.

Van een failliete eerste ontwikkelaar tot een herontwerp met een nieuwe formule. “De gesprekken met de bouwer en met de buurt, die onvermijdelijk overlast had van de bouwactiviteiten in het centrum, waren niet altijd eenvoudig. Maar uiteindelijk staat er wel echt iets waardevols. Met de bibliotheek als dorpshuiskamer, waar de hele buurt én Uithoorn hopelijk plezier van gaat krijgen.”

Goed overdacht

Directeur projectontwikkeling Arjan van Meijeren van Van Wijnen: “De naam ‘De Rede’ staat voor denkvermogen en leren. Dat kenmerkt niet alleen de functie van het gebouw, maar ook het ontwerp- en bouwproces. We hadden veel aan elkaar en hebben steeds alle belangen voor ogen gehouden.” De huurappartementen van De Rede zijn aangekocht door Altera Vastgoed en hebben inmiddels allemaal een huurder gevonden. Dat een groot deel van de nieuwe bewoners is afkomstig uit Uithoorn zelf of uit omliggende gemeenten; daar is de gemeente blij mee, aldus wethouder Hazen. Verder is De Rede duurzaam gebouwd: volledig gasloos door verwarming met bodemwarmte.

Gevelklok loopt precies op tijd

Tijd voor de gezamenlijke onthulling: met een klap op de knop starten wethouder Hazen en Van Meijeren een licht- en geluidsshow in de klokkentoren. Helaas zonder publiek, maar de in het donker verlichte klok zal voortaan voor iedereen in de wijde omgeving te zien zijn. Dit bijzondere uurwerk is gps-gestuurd en loopt daardoor altijd op tijd.

Een mooie kroon op het bouwproject De Rede dat ook (ondanks twee coronabouwjaren) volledig op schema loopt. De bibliotheek start in februari met de afbouw van de binnenruimte. De appartementen zullen naar verwachting in maart opgeleverd worden. Wethouder Hazen: “We kunnen haast niet wachten!”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio